Sattler šokiran stanjem studentskog doma Nedžarići: Ovo je noćna mora

"O moj Bože, ovo je noćna mora."


nedzarici sattler

 – O moj Bože, ovo je noćna mora.

Komentar je ovo Johanna Sattlera, šefa Delegacije Evropske unije u BiH, na situaciju u jednoj od studentskih soba, prilikom njegove današnje posjete Studentskom domu Nedžarići.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

sd 2

Od nedostatka tople vode, zastarjelih instalacija i namještaja, neuslovnih prostorija – brojni su problemi studenata smještenih u studentskim domovima u Sarajevu. Činjenicu da se već godinama unazad moralo početi raditi na unaprijeđenju uslova života studenata u domovima, potvrđuje i nedavno nastala šteta od vjetra, odnosno izvaljen prozor u jednoj od soba u domu u Nedžarićima.

sd4

Ovu ustanovu danas je obišao i Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH.

 – Ovo je noćna mora, riječi su kojima je Sattler opisao situaciju u jednoj od soba, dok su mu pokazivali pokvarene prozore i krevete.

studentski dom

Sattlerovu posjetu pratila je reporteka N1 televizije, koja također prenosi zastrašujuće slike – od prljavih i zastarjelih madraca, “do toaleta koji su u katastrofalnoj situaciji”, kako joj je rekao jedan od studenata.

sd4 1

 -Studentski dom u Nedžarićima jedan je od 40 javnih objekata u Sarajevu (dječji vrtići, škole, domovi i zdravstvene ustanove) u sklopu Zelenog akcionog plana Kantona Sarajevo, koji uključuje radove na termoizolaciji fasada, zamjenu dotrajalih prozora i vrata, ugradnju energetski učinkovite rasvjete i poboljšanje sistema grijanja. Projekt se finansira s dva miliona eura bespovratnih sredstava od Evropske unije, osam miliona eura kreditnih sredstava od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i 500 hiljada eura bespovratnih sredstava od Republike Austrije, a provodi se u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.