Saradnja Univerziteta u Sarajevu i Ambasade Republike Turske

Nj. E. gospodin Haldun Koç, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, posjetio je u utorak 21. februara 2017. godine Univerzitet u Sarajevu.


Foto: UNSA
Foto: UNSA

Ovom prilikom abasador se susreo sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom i prorektorima: prof. dr. Aleksandrom Nikolić, prorektoricom za međunarodnu saradnju, prof. dr. Aidom Hodžić, prorektoricom za nastavu i studentska pitanja, prof. dr. Maidom Čohodar Husić, prorektoricom za kvalitet, i prof. dr. Željkom Šainom, prorektorom za finansije.

Uz izraženu otvorenost za nastavak dosadašnje uspješne saradnje između Univerziteta u Sarajevu i Ambasade Republike Turske u BiH, u toku susreta su vođeni razgovori o ostvarivanju i intenziviranju saradnje između Univerziteta u Sarajevu i univerziteta u Republici Turskoj, te razmatrani mogući modaliteti akademske i kulturne saradnje.

U okviru prve zvanične posjete ambasadora Koça Univerzitetu u Sarajevu, rektor prof. dr. Rifat Škrijelj je, uz riječi dobrodošlice uvaženom gostu, predstavio historiju i razvoj Univerziteta u Sarajevu, istakavši sveobuhvatnost Univerziteta koji pokriva oblasti humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih te tehničkih nauka i umjetnosti. Govoreći o međunarodnoj saradnji Univerziteta, rektor Škrijelj je naveo da Univerzitet u Sarajevu ima potpisane sporazume o akademskoj saradnji sa trinaest univerziteta iz Republike Turske, te izrazio spremnost za saradnju i pružanje podrške studentima iz Turske koji žele studirati na Univerzitetu u Sarajevu.

– Jedna od šansi za razvoj Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine jeste razvoj visokog obrazovanja, naglasio je rektor Škrijelj.

Izražen je obostrani interes za unapređenje saradnje u oblasti nauke i naučnih istraživanja te saradnje koja bi se realizirala kroz razmjenu studenata i nastavnika, a posebna pažnja posvećena je razgovorima o mogućnostima unapređenja studija na Katedri za turski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Ambasador Koç je izrazio spremnost za nastavak dosadašnje uspješne saradnje Univerziteta u Sarajevu i Ambasade Republike Turske u BiH, te naglasio da je visoko obrazovanje oblast koja će u budućnosti biti jedan od najvažnijih aspekata saradnje između naše dvije zemlje, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

(STUDOMAT.ba)