Sa kojim problemom se susreću studenti novinarstva u BiH?

Studenti novinarstva u BiH se susreću sa jako velikim problemom.


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Studenti novinarstva u BiH često se prvi put sa praktičnim dijelom novinarskog posla susreću tek kada počnu da rade te iako organizovane prakse postoje na fakultetima, prema mišljenjima novinara, ali i studenata novinarstva, trebalo bi da ih ima više i da se praktični dio nastave organizuje od početka studija žurnalistike.

Kako su za “Nezavisne novine” rekli u Savjetu za štampu i online medije u BiH, BH studenti generalno, ne samo oni koji studiraju novinarstvo, nemaju dovoljno praktičnog iskustva, ali napredak je vidljiv u odnosu na ranije godine, iako još ne u obimu koji bi se smatrao zadovoljavajućim.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Dodali su da je teoretsko znanje koje studenti novinarstva stiču tokom fakultetskog školovanja daleko od zahtjeva rada u redakcijama štampanih i online medija.

Neophodnost obezbjeđivanja adekvatnog, ne samo teoretskog već i praktičnog iskustva, veća je time što su sadašnji studenti, budući kreatori javnog mnjenja, kao novinari i urednici u bosanskohercegovačkim medijima, istakli su u Savjetu za štampu i online medije u BiH.

Naveli su da ovaj savjet već godinama organizuje različite edukacije za studente novinarstva o temama koje nisu obuhvaćene redovnim nastavnim programom.

Tako smo organizirali deset škola medijske etike za studente sa šest univerziteta iz BiH, a ovu školu uspješno je završilo više od 400 studenata novinarstva i komunikologije, naveli su u ovom savjetu, ističući da su studenti kroz ovu školu prošli specijalističke radionice o izvještavanju iz parlamenta, etici izvještavanja iz sudova, izvještavanju o osobama sa invaliditetom.

Marko Divković, predsjednik Udruženja “Bh. novinari”, za “Nezavisne novine” je rekao da prakse uvijek treba i da je nikada nije dosta, te je dodao da je u vrijeme njegovih studentskih dana na Univerzitetu u Sarajevu bio studio u kojem su studenti novinarstva sticali praktična znanja.

Valja biti iskren pa reći da je dobar dio te tehnike studentima dostupan i van fakulteta. Dio mladih kolega time se bavi van nastave, okupe se i više to rade iz zabave, kazao je Divković, dodajući da i pored toga, mnogi dođu u medije, a da zapravo o tom poslu ne znaju mnogo, jer dođu samo sa knjiškim znanjem te je istakao da Udruženje “Bh. novinari” godinama priređuje ljetnu školu novinarstva.

Nikola Bojić, potpredsjednik Unije studenata RS, kazao je da univerziteti u ovom BH entitetu imaju potpisane ugovore, kako sa državnim sektorom, tako i sa privatnim kompanijama za prakse studenata.

Uglavnom su to studenti završnih godina te imaju dvosemestralnu praksu. U toku akademske godine odlaze nekoliko dana sedmično na praksu, rekao je Bojić, dodajući da treba zagovarati uvođenje praktične nastave od početka studija.

Da je praksu za studente novinarstva potrebno uvesti od početka studija, smatra i Merima Buljubašić, članica Upravnog odbora Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu “Spona”, koja kaže da praksu imaju tek na trećoj godini studija.

Dodala je da do treće godine studenti praksu mogu ostvariti samoinicijativno.