Rusija nudi stipendije za 40 stranih državljana za studij na njenim fakultetima

Ministarstvo obrazovanja i nauke Ruske Federacije, u saradnji sa Ruskim univerzitetom prijateljstva naroda (Rossotrudničestvo) i ove godine će, tradicionalno, davati stipendije za 40 stranih državljana, apatrida, kao i Rusa koji žive u inostranstvu, za studiranje na ruskim državnim fakultetima.


studij stipendije rusija

Rusija za stipendije stranim državljanima izdvaja iz federalnog budžeta od 2013. godine.

Advertisements

Kada je riječ o kandidatima iz BiH, odabir će provoditi specijalna Radna grupa Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Kandidati moraju predati dokumente Ambasadi do 20. marta. Nakon razmatranja dokumenata Radna grupa Ambasade će pozvati kandidata na kvalifikacione ispite.

Kopije svih dokumenata moraju imati notarijalno ovjereni prevod na ruski jezik.

Spisak dokumenata koje je potrebno predati možete pronaći na službenoj internet stranici Ambasade.

Dalji odabir svakog pojedinog kandidata vrši Obrazovna ustanova Rusije uz učešće Ministarstva obrazovanja i nauke.

Bitno je napomenuti i kako će se, za osobe koje ne govore ruski jezik u neophodnom obimu, organizovati njegovo učenje na pripremnom fakultetu ili odjeljenju koje pruži potrebnu spremu za dalje studiranje na ruskom jeziku.

Strani državljani koji završavaju studiranje na ruskim visokoškolskim ustanovama u tekućoj godini i žele nastaviti studij na sljedećem nivou obrazovanja se uključuju u zajedničku kvotu zemlje.

Strani državljani sami snose troškove putovanja do mjesta studiranja, a obavezni su i sami platiti godišnji polis zdravstvenog osiguranja.

(stipendije.ba)