RS: Školuje se kadar koji nema šansu za zaposlenje

Iako za pojedina visokoobrazovna zanimanja potražnja na tržištu rada u RS zbog prezasićenosti gotovo i da ne postoji, javne i privatne obrazovne ustanove i dalje planiraju da upisuju i obrazuju ovaj kadar.


banjaluka studenti cover

Iako za pojedina visokoobrazovna zanimanja potražnja na tržištu rada u RS zbog prezasićenosti gotovo i da ne postoji, javne i privatne obrazovne ustanove i dalje planiraju da upisuju i obrazuju ovaj kadar.

Tako je, na primjer, u prijedlozima koje su ove ustanove dostavile Ministarstvu prosvjete i kulture u narednom ciklusu planiran upis 360 studenata koji bi stekli zvanje profesora fizičkog vaspitanja. U RS je to zvanje steklo njih 493, a u prošloj godini zaposleno ih je tek 25, pišu “Nezavisne novine”.

Na posao su u prošloj godini čekala i 142 diplomirana ekologa, a zaposleno ih je 25, što privatnim univerzitetima očigledno neće predstavljati kočnicu za dalji upis ovog kadra, jer prema prijedlogu planiraju da ih upišu još 300, a javni univerziteti dodatnih 30.

Mada je, prema podacima Ministarstva, svaki treći diplomirani ekonomista i finansijski radnik zaposlen, plan javnih i privatnih univerziteta je da 3.540 studenata dobije priliku da se obrazuje za ova zanimanja.

U planu javnih univerziteta je i upis 50 budućih profesora fizike, kojih nema na tržištu rada, kao i 155 profesora matematike, te 110 profesora engleskog jezika, a koji bi prema potrebama sa biroa za zapošljavanje posao mogli da dobiju gotovo odmah nakon završetka školovanja.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS, koji je protekle sedmice u Banjaluci prisustvovao posljednjoj u nizu rasprava o upisnoj politici na visokoškolskim ustanovama, kazao je kako je cilj objavljivanja prijedloga javnih i privatnih ustanova u vezi s upisom da pokaže do koje mjere idu zahtjevi pojedinih ustanova.

– Upravo nam je cilj bio da prije završne rasprave objavimo u kojem pravcu idu pojedini zahtjevi javnih univerziteta, a paralelno smo dali presjek sa stanjem na tržištu rada. Od njih očekujem samokritičnost, a u kojoj će mjeri oni to biti i koliko ćemo mi biti restriktivni znaćemo u drugoj fazi, kazao je on i dodao kako će usaglašeni prijedlog upisne politike prvo ići u Vladu RS, a zatim i u Narodnu skupštinu RS na usvajanje.

Stanko Stanić, rektor Banjalučkog univerziteta, smatra kako su zahtjevi i prijedlozi fakulteta o upisu 3.540 studenata na ekonomiju nerealni i kako su samo “skup lijepih želja” koje neće biti ostvarene.

– Naravno da je previše, i do toga neće doći. Taj broj je skup sabranih želja sa ne znam više kog broja fakulteta, i pola od toga se neće upisati na ekonomske fakultete, tvrdi on.

Dodaje kako će ovaj univerzitet insistirati da se upisna politika podjednako poštuje i na privatnim fakultetima i univerzitetima, kako ne bi došlo do hiperprodukcije kadra koji će teško moći da se zaposli.

– Ukoliko dođe do smanjenja broja studenata koji upisuju društvene i humanističke nauke, to će da se odnosi na sve univerzitete u RS, a ne samo na dva javna univerziteta, kazao je Stanić, dodajući kako je prvi put od osnivanja Banjalučkog univerziteta popunjena upisna kvota na Mašinskom i Elektrotehničkom fakultetu.

Jučerašnjoj raspravi o upisnoj politici prisustvovali su i predstavnici Zavoda za zapošljavanje RS, koji su poručili kako je najveći deficit školovanih profesora fizike i matematike.

(nezavisne.com)