RS: Preporuke mladih proslijeđene ministarstvima

Ministar porodice, omladine i sporta RS Nada Tešanović najavila je da će zaključci regionalne konferencije -Mladi: ekologija - preduzetništvo - turizam- koja je danas završena na Jahorini, biti proslijeđeni ministarstvima i relevantnim institucijama, s ciljem poboljšanja stanja u ovim oblastima.


Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS

Ministar porodice, omladine i sporta RS Nada Tešanović najavila je da će zaključci regionalne konferencije “Mladi: ekologija – preduzetništvo – turizam”, koja je danas završena na Jahorini, biti proslijeđeni ministarstvima i relevantnim institucijama, s ciljem poboljšanja stanja u ovim oblastima.

Advertisements

– Kada je riječ o oblasti turizma, bilo je različitih prijedloga u vezi sa, izmedju ostalog, napuštenom imovinom ili imovinom koja je oduzeta, a koja bi se mogla staviti na raspolaganje omladinskim centrima, sa različitim vidovima subvencija, rekala je Tešanovićeva Srni.

Prema njenim riječima, u oblasti ekologije cilj je da omladinske organizacije unesu zaključke u vezi sa načinima zaštite prirode, da uvrste različite kalendare koje su zajedničke za kompletnu regiju i da odredjenim akcionim planovima i zajedničkim aktivnostima bude obiljen i Dan planete, Dan vode i zaštite životne sredine, te slične manifestacije.

– Oblast preduzetništva je nešto što je najteže i tu smo imali zaključke u vezi sa Inovacionim centrom u Banjaluci koji dobro radi, ali treba više aktivirati omladinske organizacije da vidimo na koji način i koje ideje oni imaju da bi se moglo kroz taj centar djelovati, rekla je Tešanovićeva.

Ona je navela da ima različitih ideja u vezi sa subvencijama kako pokrenuti preduzetništvo i koliko vlade mogu pomoći za subvenciju kamatne stope ili na neke druge načine.

– Potrebna su sredstva, ali i dosta volonterskog rada koji je prisutan medju mladima i koji treba iskoristiti. Kada je riječ o novčanim sredstvima ona bi trebalo da budu usmjerena ka realnim planovima omladinskih organizacija i omladinskih centara, kako bi pomogli da stanje u tim oblastima bude što bolje, istakla je Tešanovićeva.

Predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Miloš Blagojević rekao je Srni da će zaključci i preporuke kako poboljšati stanje u ovim oblastima biti proslijedjeni nadležnim institucijama.

Advertisements

Na regionalnoj konferenciji navedeno je da je u oblasti preduzetništa potrebno kreirati poslovni ambijent i podsticajne mjere kao što su grejs period, manje kamate za linije kredita za početne poslovne aktivnosti, smanjenje ili ukidanje nekih taksi, skraćivanje administrativnih procesa i slično.

– U oblasti turizma potrebno je proširiti ponudu da bi mogli da prodajemo `turistički proizvod`. Republika Srpska ima veliki turistički potencijal, ali je potrebno uložiti mnogo toga u čemu mogu pomoći mladi, rekao je Blagojević.

On je istakao da je u oblasti ekologije potrebno više raditi na promjeni svijesti mladih, da se što više posvete prirodi i njenom očuvanju, kao što je čišćenja rijeka, izletišta…

Blagojević je naveo da je dogovorena izrada kalendara manifestacija u regionu.

– Učesnici će imati zadatak da pošalju spisak manifestacija kako bi mladi na jednom mjestu mogli da vide kakve mogućnosti imaju. Nadam se da će to biti više od 100 manifestacija, rekao je Blagojević.

U radu regionalne konferencije “Mladi: ekologija – preduzetništvo – turizam”, koju je organizovalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske, učestvovalo je više od 40 predstavnika omladinskih organizacija iz Srbije, Crne Gore i Srpske.

(SRNA/ues.rs.ba)