RS: Pomoć studentima deficitarnih zanimanja 2015

Pomoć Ministarstva prosvjete i kulture RS u akademskoj 2014/15. godini primaće 271 student deficitarnih zanimanja, koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u RS, a ukupan budžet za ove namjene iznosi 432.000 KM.


Foto: Panoramio.com
Foto: Panoramio.com

S namjerom da stimuliše upis studenata na deficitarne studijske programe, Ministarstvo prosvjete i kulture omogućava tim studentima besplatno školovanje i finansijsku pomoć, dok oni imaju pravo i na stipendiju ukoliko ispune uslove iz konkursa, rečeno je Srni u resornom ministarstvu.

Pomoć za deficitarna zanimanja dodjeljuje se od akademske 2008/2009. godine, a od akademske 2012/13. godine deficitarna zanimanja su matematika i fizika.

Pravo na pomoć imaju studenti koji se prvi put upišu u prvu godinu prvog ciklusa studija, na studijske programe iz oblasti matematike i fizike na javnim visokoškolskim ustanovama i koji do kraja prvog semestra polože najmanje dva ispita.

Osim njih, pravo na pomoć imaju i studenti viših godina studija koji nisu obnavljali nijednu godinu studija, te studenti master studija na studijskim programima iz oblasti matematike i fizike na javnim visokoškolskim ustanovama, ako nisu obnovili nijednu godinu tokom studiranja.

Pomoć primaju i studenti apsolventi na studijskim programima informatika, mašinstvo, elektrotehnika i geodezija, do dana diplomiranja.

S obzirom na to da pomoć primaju svi studenti koji ispunjavaju ove uslove, iznos dodijeljene pomoći je različit svake godine i zavisi od broja prijavljenih studenata.

Prošle godine je 361 student ostvario pravo na pomoć za deficitarna zanimanja od 1.200 KM na godišnjem nivou.

(SRNA/UIS)