RS: I studentsko “NE” nacrtu Zakona o visokom obrazovanju

Predstavnici studenata banjalučkog Univerziteta posljednji su u nizu onih koji su nacrtu rekli ”ne”.


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Nakon sjednice na kojoj su razgovarali o svojim gorućim problemima, poručuju da će, već u ponedjeljak (danas), poslati dopis u Ministarstvo u kome će, između ostalog, da traže, ne izmjene, nego ponovno pisanje tog dokumenta.

– Studenti smatraju da nacrt zakona o visokom obrazovanju mora donijeti dosta bolja suštinska rješenja visokog obrazovanja, mora podsticati međunarodnu saradnju univerziteta u regionu i inostranstvu, mora podsticati naučno-iustraživački rad. Studenti smatraju da postojeći nacrt od početka nije stvaran na najbolji način, rekao je Zoran Grahovac, predsjednk Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Vjetar u leđa studentima je i skoro identičan stav rektora i dekana 11 fakulteta. U radnoj grupi koja je radila na nacrtu bilo je više razmimoilaženja stavova nego dogovora, kaže Milan Mataruga. Između ostalog, i zbog toga traži da se sporni nacrt povuče iz procedure. Čak i to što je napisan na 70 stranica po njemu je dovoljno za reviziju. Teško bi ispričao šta mu ne valja u 190 članova zakona pa kaže da nacrt, suštinski, ništa ne mijenja.

– Što nije u cjelini usaglašen sa zakonskim prijedlozima i rješenjima zakona o okruženju, misleći na Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniji i Crnoj Gori i što, jednostavno, nema razvoja i prosperiteta visokog obrazovanja odnosno u najvećem segmentu ovakav dokument sada ostavlja prostor u visokom obrazovanju i dešavanja u ovakvom intenzitetu kakva su trenutno, rekao je Milan Mataruga rektor Univerziteta u Banjaluci.

Po ministru – tako je kako je. Uz opasku da je o svemu već dovoljno rekao, Dane Malešević odgovara nezadovoljnima da su imali šansu da kažu šta im smeta i to na završenim javnim raspravama.

– Svi su učestvovali, sve to možete vidjeti na sajtu u kom obimu koliko i kad se završio nacrt onda imaju primjedbe, kaže Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

– Mi dalje radimo svoj posao, dodaje Malešević. Tako će i studenti. Ako ne budu našli zajednički jezik sa ministarstvom, svoju energiju mogli bi da, kako kažu, vrlo lako usmjere na organizovanje protesta.

(ATVBL)