RS: I studentsko “NE” nacrtu Zakona o visokom obrazovanju

Predstavnici studenata banjalučkog Univerziteta posljednji su u nizu onih koji su nacrtu rekli ”ne”.


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

Nakon sjednice na kojoj su razgovarali o svojim gorućim problemima, poručuju da će, već u ponedjeljak (danas), poslati dopis u Ministarstvo u kome će, između ostalog, da traže, ne izmjene, nego ponovno pisanje tog dokumenta.

Advertisements

– Studenti smatraju da nacrt zakona o visokom obrazovanju mora donijeti dosta bolja suštinska rješenja visokog obrazovanja, mora podsticati međunarodnu saradnju univerziteta u regionu i inostranstvu, mora podsticati naučno-iustraživački rad. Studenti smatraju da postojeći nacrt od početka nije stvaran na najbolji način, rekao je Zoran Grahovac, predsjednk Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Vjetar u leđa studentima je i skoro identičan stav rektora i dekana 11 fakulteta. U radnoj grupi koja je radila na nacrtu bilo je više razmimoilaženja stavova nego dogovora, kaže Milan Mataruga. Između ostalog, i zbog toga traži da se sporni nacrt povuče iz procedure. Čak i to što je napisan na 70 stranica po njemu je dovoljno za reviziju. Teško bi ispričao šta mu ne valja u 190 članova zakona pa kaže da nacrt, suštinski, ništa ne mijenja.

– Što nije u cjelini usaglašen sa zakonskim prijedlozima i rješenjima zakona o okruženju, misleći na Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniji i Crnoj Gori i što, jednostavno, nema razvoja i prosperiteta visokog obrazovanja odnosno u najvećem segmentu ovakav dokument sada ostavlja prostor u visokom obrazovanju i dešavanja u ovakvom intenzitetu kakva su trenutno, rekao je Milan Mataruga rektor Univerziteta u Banjaluci.

Po ministru – tako je kako je. Uz opasku da je o svemu već dovoljno rekao, Dane Malešević odgovara nezadovoljnima da su imali šansu da kažu šta im smeta i to na završenim javnim raspravama.

– Svi su učestvovali, sve to možete vidjeti na sajtu u kom obimu koliko i kad se završio nacrt onda imaju primjedbe, kaže Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

– Mi dalje radimo svoj posao, dodaje Malešević. Tako će i studenti. Ako ne budu našli zajednički jezik sa ministarstvom, svoju energiju mogli bi da, kako kažu, vrlo lako usmjere na organizovanje protesta.

(ATVBL)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!