Rektor UNSA: Zašto nema povrata školarine za 20 posto najuspješnijih studenata?

Rektor UNSA za neprovođenje ove odluke krivi Ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje.


rifat skrijelj

Novinarima televizije N1 javili su se zabrinuti studenti sa Univerziteta u Sarajevu. Razlog njihove zabrinutosti je to što, prema njihovim navodima, još uvijek nema povrata školarine za 20 posto najuspješnijih studenata što je do sada bila praksa na Univerzitetu u Sarajevu.

Rektor Škrijelj je u emisiji “Dan uživo”  odgovorio je na ovo pitanje:

 – Univerzitet u Sarajevu je donio odluku na Senatu da se oslobode svi studenti koji su položili sve ispite, prema zakonu iz 2017. godine, a koji su ostvarili prosjek iznad 8,00.

Prema iskazu rektora Škrijelja za neprovođenje ove odluke odgovorno je Ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje.

 – Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade je zaustavilo Univerzitet da svoju odluku provede do kraja. Zašto je to uradilo ministarstvo ne znam, to je pitanje za ministricu. Ti studenti su upisani po zakonu iz 2017. godine, to je njihovo stečajno pravo, mi smo im po tom zakonu dali šansu da se oslobode, ali smo tražili da zaštitimo neke fakultete da ne bi bankrotirali. Na primjer, Stomatološki fakultet u Sarajevu, školarina je 7 000 na godišnjem nivou, za 100 studenata to je 700 000 KM, ni rektor ni dekan nemaju pravo da iz Budžeta KS potroše 700 ooo bez odluke Vlade i Skupštine KS, naveo je rektor.

Kakva je dalja procedura?

 – Iz meni nepoznatih razloga Ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje našu odluku nije proslijedilo na Vladu. Naša odluka se odnosi na primjenu zakona iz 2017. godine po kome su ti studenti stekli svoja prava. Mi smo proslijedili na znanje resornom ministarstvu, Studentskom parlamentu, Stomatološkom fakultetu i čak sam i telefonom obavijestio dekana Stomatološkog fakulteta da ima taj pritisak studenata da im se udovolji, međutim ni ja ni dekan nemamo pravo nanijeti štetu budžetu od 700 000, ni 5 000 ni 1 000, ni marke. Dakle, ovu odluku može donijeti samo naš Osnivač zato što nas on finansira, poručio je Škrijelj.

Više o ovoj temi pogledajte u videozapisu: