Rektor UNSA: Naši stavovi su izignorirani, imamo neprovodiv Zakon o visokom obrazovanju

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj očitovao se o novousvojenom Zakonu o visokom obrazovanju KS, kazavši za Klix.ba da su stavovi Senata Univerziteta u Sarajevu izignorirani, što im uopće nije drago, kao i da neka rješenja nisu osmišljena funkcionalno pa su prema tome i neprovodiva.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

– Vidjet ćemo hoćemo li tražiti izmjene Zakona o visokom obrazovanju ili ćemo tražiti nekakva preciznija rješenja od Vlade KS. U svakom slučaju ostalo je dosta stvari za koje smo kao akademska zajednica potpuno izignorirani i to meni kao rektoru i mojim kolegama nije drago što se dogodilo. Ali oni koji su predložili zakon i oni koji su ga usvojili imali su svoju procjenu i oni su na osnovu svoje procjene i svoga načina razmišljanja tako postupili. To je njihovo pravo, ali vidjet ćemo kako ćemo dalje, kazao je Škrijelj.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je Zakon o visokom obrazovanju sa 22 glasa za, a devet protiv, u formi u kojoj je bio pripremljen najnoviji prijedlog, a dodatno su usvojeni i amandmani klubova zastupnika.

– Jedan broj zastupnika se nije oglušio na naše stavove. Ovdje je vladajuća koalicija odlučila da donese novi Zakon o visokom obrazovanju, što i jeste njihov zadatak… Vladajuća koalicija je, zajedno s nekoliko zastupnika, odlučila da uredi Univerzitet, prema njihovom mišljenju, bolje nego što je do sada bio uređen. U tom pogledu, njihov stav je njihovo legitimno zakonsko pravo i ja to poštujem. To što oni nisu htjeli da ispoštuju naše zahtjeve da se nastavi dijalog na kojem smo mi insistirali od februara i da neka rješenja u zakonu pokušamo dogovoriti za dobrobit UNSA, na to ne bih mogao ja odgovoriti. Oni su ti koji su naše stavove izignorirali, rekao je rektor Univerziteta u Sarajevu.

Dodao je da se vladajuća koalicija ponijela sasvim legitimno kada je predložila i usvojila Zakon o visokom obrazovanju, ali da nije dobro da su neka rješenja donijeli bez saglasnosti akademske zajednice.

– Mi nismo saglasni s nekim rješenjima, a sutra će očekivati da ih Univerzitet mora provesti. Čim nešto donesete da se nešto mora uraditi, postavlja se pitanje je li to dobro. Možda i jeste, ostavit ćemo to vremenu koje je pred nama. Vidjet ćemo kako ćemo dalje postupati, u svakom slučaju smo i dalje opredijeljeni za dijalog s Vladom. Oni su predložili neke stvari u zakonu, Skupština KS je to usvojila, a da nama iz akademske zajednice nije uopće jasno kako misle to provesti. Ima nekih stvari u zakonu koje nisu provodive, nisu osmišljene funkcionalno da mogu biti provedene, objasnio je Škrijelj.

Prema njegovim riječima, sačekat će da Zakon o visokom obrazovanju bude objavljen u Službenim novinama i da stupi na snagu.

– Trebalo bi na snagu da stupiti osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama Kantona Sarajevo. Nakon toga će se dekani, direktori instituta i ostali predstavnici Senata vratiti s kolektivnog godišnjeg odmora. Sastat ćemo se i, kao najodgovorniji organ na Univerzitetu u Sarajevu, očitovati o pitanju provođenja novog zakona i njegovog stupanja na snagu. Vidjet ćemo u kom smislu i kako ćemo dalje reagirati i kako ćemo se u skladu s tim zakonom dalje ophoditi. On donosi mnogo novina, potpunu promjenu na Univerzitetu u Sarajevu, istakao je Škrijelj za Klix.ba.

Dodao je da su se svi istupi koje je do sada imao o ovom pitanju, temeljili na jednoglasnim stavovima Senata Univerziteta u Sarajevu.

Na pitanje da li je amandmanima moguće popraviti trenutni Zakon o visokom obrazovanju, odnosno ispoštovati stavove Senata Univerziteta u Sarajevu, Škrijelj je odgovorio da je to nemoguće.

– Naredni koraci koje bi Vlada KS mogla učiniti, ukoliko bude raspoloženja i ukoliko akademska zajednica bude zahtijevala da se neke stvari u zakonu poprave, jeste da se donese zakon o izmjenama trenutnog zakona. Nisam u ovom času siguran kakav će biti stav akademske zajednice nakon što je zakon usvojen, zaključio je rektor.

(Klix.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X