Reketiranje studenata: Afere potresaju Američki univerzitet u BiH

Dok cijela ova saga ne bude razriješena, sasvim je izvjesno da studenti svoje diplome o završenom Američkom univerzitetu u BiH, neće dobiti.


Foto: Klix
Foto: Klix

Američki Univerzitet u BiH u proteklim mjesecima dospio je i zbog prijava studenata koji su direktora te visokoškolske ustanove optužili za reketiranje.

Državno tužilaštvo formiralo je predmet, a nedugo nakon toga u javnost je isplivala i prijava nekolicine studenata Američkog univerziteta u Tuzli, a u kojoj su naveli da je Prcić od njih prošle godine tražio dodatnih 1.500 KM za izdavanje diploma.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Decidno rečeno, studenti su Prcića prijavili za reketiranje, a Tužilaštvo TK je na osnovu toga kreiralo predmet te direktora univerziteta prije nekoliko dana ispitalo u svojstvu osumnjičenog.

Cijela ova priča krenula je od Jasmina Memića, studenta Američkog univerziteta u BiH koji je, kako je kazao za Klix.ba, prijavio nezakonite radnje i reketiranje studenata od Prcića.

 – Taj iznos se prvobitno tražio za reakreditaciju univerziteta, a kasnije za troškove administracije. Tim iznosom se uslovljavalo dobijanje diploma. U ovom trenutku mi iščekujemo rezultate istrage, a u sve je uključeno i Ministarstvo obrazovanja TK te inspekcije. Nadamo se da će se to što prije desiti, a kako bi naša agonija bila završena i kako bismo mogli upisati master studije i zaposliti se u svojoj struci, kaže nam Memić.

On je na Američkom univerzitetu u Tuzli studirao četiri godine, a kako tvrdi, za to vrijeme svjedočio je određenim nepravilnostima administracije, prvenstveno Prcića.

 – Školarinu smo uredno plaćali, a čak smo jednu morali platiti i prije nego što je to bilo navedeno u ugovoru. Dokazni materijal za to sam predočio nadležnima. Moram reći da mi je žao što se cijela ova situacija odužila, jer određeni broj studenata nije imao mogućnost pronaći posao bez diplome, kaže nam Memić, istaknuvši da se godišnja školarina u prosjeku kretala od 2.500 do 2.800 KM, dok je za strane državljane bila skuplja.

Sve navode ovog studenta danas je negirao Prcić, koji je neposredno prije hapšenja kazao da je zbog svih dešavanja univerzitet na čijem se čelu nalazi prestao s radom.

 – Studenti su iznijeli čistu laž vezano za reketiranje. Mi imamo notarske dokaze, gdje je grupa studenata mijenjala svoje ocjene u sistemu, a oni su nas prijavili 13. jula prošle godine. Mi prošle godine zbog pandemije nismo ni dodjeljivali diplome do oktobra, s obzirom na to da nismo ni radili od marta, navodi Prcić.

Policijski službenici su ranije obavili pretres univerzitetskih prostorija, gdje su izuzeli materijalnu dokumentaciju, među kojima su bile i diplome studenata. Tim činom je, kako navodi Prcić i zvanično došlo do prekida rada Američkog univerziteta u BiH.

 – Studentu s kojim ste razgovarali mi smo izašli u susret te smo mu školarinu sa 12.600 KM spustili na 2.500 KM, sa knjigama i ostalim priborom. Imali smo također još nekoliko takvih studenata i njima u školarini nije bio uračunat udio koji se odnosi na obnovu akreditacije univerziteta, koja košta 460.000 KM. S obzirom na takvu situaciju, mi smo njima poslali e-mail sa obavještenjem da ko želi može participirati u plaćanju dodatnog iznosa, navodi Prcić.

Direktor Američkog univerziteta u BiH nakon današnjeg hapšenja sproveden je u prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK, a nakon saslušanja će biti predat nadležnom državnom tužiocu na dalje postupanje.

Dok cijela ova saga ne bude razriješena, sasvim je izvjesno da studenti svoje diplome o završenom Američkom univerzitetu u BiH, neće dobiti. Dokumente im nema ko ni izdati, ako uzmemo u obzir da su prostorije u Tuzli prazne i bez aktivnih zaposlenika, a sa dijela zgrade u kojoj je bila smještena ova visokoškolska ustanova, uklonjena je i tabla.