Raznovrsnim programom otvoreni treći Dani umjetnosti UNSA

Festival “Dani umjetnosti UNSA” Univerzitet u Sarajevu organizuje kako bi se ukazalo na značaj umjetnosti.


studenti unsa
Foto: UNSA

Treće izdanje festivala “Dani umjetnosti UNSA” otvoreno je u petak, 26. maja 2023. godine, predstavljanjem projekta “Interdisciplinarni pristup stvaralaštvu Behaudina Selmanovića” koji je realizirala Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo s ciljem upoznavanja učenika s bosanskohercegovačkim nasljeđem s posebnim osvrtom na opus Behaudina Selmanovića i njegovo pozicioniranje u širem kontekstu evropske umjetnosti 20. stoljeća, te povezivanja nastavnih sadržaja kroz interdisciplinarni pristup uz korelaciju nastavnih predmeta sa četiri odsjeka (Slikarstvo, Kiparstvo, Reklamna grafika i Likovno-grafička oprema i ilustracija knjige).

Prezentacija projekta, koja je upriličena u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu, uključila je panel, poetsko-dramski performans, izložbu nastavnika i učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti, te predstavljanje virtualne galerije.

Dani umjetnosti UNSA 4 0
Foto: UNSA

Istog dana u Umjetničkom hangaru u Kampusu UNSA predstavljeni su radovi studenata odsjeka Kiparstvo i odsjeka Slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti UNSA. U ovom prostoru održan je i trening “Zdravi pristupi životu” prof. dr. Lejle Šebić sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja UNSA, te javni čas kamerne muzike studenata Odsjeka za gudačke instrumente i gitaru Muzičke akademije UNSA. Gudački kvartet br. 1 Sergeja Rahmanjinova izveli su Alex Mateescu (violina), Sara Barbara Bilela (violina), Emina Jahić (viola) i Hana Hamza (violončelo), studenti u klasi prof. Belme Alić i ass. Tamare Arsovski.

Program prvog festivalskog dana zaključen je na Otvorenoj sceni Obala projekcijom filmova studenata i alumnusa Akademije scenskih umjetnosti UNSA. Publici su ovom prilikom predstavljeni filmovi “Mrtvi čvor” Ismire Mašić, “Justine” koji je režirao Luka Vlaho, i “Crvene bermude” Saše Peševskog.

Festival “Dani umjetnosti UNSA” Univerzitet u Sarajevu organizira kako bi se ukazalo na značaj umjetnosti i promovirala istraživačka i umjetnička postignuća nastavnika i studenata sarajevskih akademija i fakulteta.