Ponos BiH: Šejla Hadžić doktorirala na jednom od najpoznatijih univerziteta u Evropi

Šejla je studirala fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu na Univerzitetu u Tuzli.


sejla
Foto: Facebook

Tuzlanka Šejla Hadžić odbranila je doktorata na Ludwig-Maximilians-Universität München u sklopu ATLAS-a, jednom od najskupljih i naučno najznačajnijih eksperimenata u svijetu.

Naslov disertacije u prevodu glasi: “Proizvodnja i performanse modula silicijumskih piksela sa planarnim senzorima za nadogradnju ATLAS ITk”.

ATLAS je najveći eksperiment sa detektorom čestica opšte namjene na Velikom hadronskom sudaraču (LHC), akceleratoru čestica u CERN-u (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) u Švajcarskoj.

Eksperiment je osmišljen tako da iskoristi neviđenu energiju dostupnu na LHC-u i promatra fenomene koji uključuju vrlo masivne čestice koje nisu bile vidljive korištenjem ranijih akceleratora niže energije.

Ovu vijest, kao i brojne druge o uspješnim Bosancima i Hercegovcima u svijetu, sa javnošću je podijelio Edhem Čustović, profesor na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, jedan od osnivača BH Futures Foundation i bh. aktivista.

Šejla je završila Gimnazija “Meša Selimović” u Tuzli i studirala fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu na Univerzitetu u Tuzli, prije nego što je krenula na put u Minhen. Tamo je završila master studije na LMU prije nego što je stekla punu stipendiju za doktorat na istoj ustanovi.

 – U protekle tri godine naučila sam mnogo, ne samo u kontekstu istraživanja, nego što je najvažnije koliko je život nepredvidljiv. Zahvaljujući pandemiji koja je obilježila početak mog doktorata, postala sam svjesna koliko je teško sve planirati u životu i da na bilo kojem putu kojim krenemo ne smijemo zaboraviti da brinemo o svom zdravlju i uvijek cijenimo svoje drage. Osvrćući se na protekle tri godine, nekako se ne sjećam svih teških i stresnih trenutaka sa kojima sam se suočila, već najviše koliko su mi nedostajali roditelji i poželjela sam da im u starosti mogu biti blizu, rekla je Šejla.