Različiti tipovi studenata u čitaonici

Koji ste tip studenta u čitaonici? Šmeker, "junajted kolors of knjiga" tip, "haj na pauzu" tip, klasičan štreber, "prirodni fakultet" tip ili "lako ćemo" tip. Provjerite u nastavku članka.


citaonica
Foto: Ilustracija

Šmeker – Lik koji dolazi samo da bi šmekao kolegice, a učenjem se bavi samo kad nema koga da startuje. Primarni cilj su djevojke sa prava, ekonomije, medicine, ali može da upadne i neka dobra sa drugog faksa. Aktivan je uglavnom ljeti.

Junajted kolors of knjiga tip – Češće su djevojke u pitanju, ali ima i muškaraca. Tip koji je okružen svim mogućim markerima, tankim flomasterima i hemijskama u boji. Knjige i skripte više djeluju obojeno nego podvučeno, a za svaki pojam ili rečenicu u zavisnosti od bitnosti imaju boju. Kad ih pitaš da ti pozajme na minut bilo koji marker, uvijek pitaju – a koju ćeš boju? Iako je tebi svejedno, njima nije. Kao školarci su voljeli likovno.

Haj na pauzu tip – Osoba koju ćeš više vidjeti ispred čitaonice nego u njoj. Stalno prave pauzu bilo sa cigaretom, sokom, hranom ili u WC-u. Kad vide nekog poznatog prilaze sa čuvenim – haj na pauzu, a ako ih odbiješ traže novu žrtvu. Iako su lijenji prilično su komunikativni pa ćeš ih uvijek vidjeti u razgovoru sa nekim. Minimum tri puta na dan odu do kafića na kafu.

Klasičan štreber – Osoba koja sa jednom jedinom namjerom dolazi u čitaonicu – da uči. Pauze pravi samo da jede ili da ode do WC-a, ne zanima ga druženje ili nešto drugo. Dolazi u čitaonicu kad prestanu predavanja i vidjećeš ga u njoj tačno onoliko koliko traje njegov faks jer će sve dati u roku.

Prirodni fakultet tip – Tip studenata koji studiraju neki od prirodnih fakulteta. Prednjače ETF-ovci, PMF-ovci, mašinci. Stol im je pretrpan raznoraznim formulama prastarim i oronulim žutim knjigama, bilješkama, sveskama na kockice i digitalnim gedžetima. Stalno nešto kuckaju, pišu – brišu, nerviraju se, traže formulu po bilješkama i slično. Početnici nerijetko imaju uključen zvuk na digitronu, pa im se desi da usljed kontinuiranog pravljenja BIP BIP BIP BIP BIP zvukova, Junajted kolors gađa svojim zelenim markerom kojih ionako ima nekoliko (u različitim nijansama).

Lako ćemo tip – Osoba koja dođe u posljednji čas za pripremanje ispita, jer je do tad govorio – Ma lako ćemo. Često je nervozan jer je opet počeo kasno sa učenjem i time širi negativnu energiju oko sebe. Uvijek zna koji je najlakši profesor za prolaz, kod koga može skripta, a kod koga se prepisuje u prevodu – majstor krivina. Čak i ako odloži ispit za kasnije uvijek mu je nedovoljno. Obožava da govori – Jaooo da mi je samo još jedan dan.

(Vukajlija)