Raspisan konkurs književnog časopisa Hourglass Literary Magazine

Raspisan konkurs književnog časopisa Hourglass Literary Magazine za pisce koji pišu na engleskom jeziku, odnosno, za autore iz regiona koji pišu na B/H/S/C jeziku.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Književni časopis Hourglass Literary Magazine raspisuje konkurs za autore koji pišu na b/h/s/c jezicima, kao i pisce koji pišu na engleskom jeziku, odnosno autore iz dijaspore koji pišu na (b/h/s/c) i engleskom jeziku. Datum početka konkursa je 20. oktobra 2015. godine.

Advertisements

Konkurs  se raspisuje za izbor najboljih radova u tri kategorije: kratka priča, esej i pjesma. Za pobjednike konkursa, pored simboličnih (klepsidra i diploma), obezbjeđene su novčane nagrade:

Advertisements
  • 1000 dolara za najbolju kratku priču;
  • 1000 dolara za najbolji esej, odnosno
  • 1000 dolara za najbolju pjesmu.

Tematskih i žanrovskih ograničenja nema. Autori iz regiona mogu da prijave jednu priču i/ili jedan esej i/ili tri pjesme. O pobjednicima konkursa odlučivaće žiri u sastavu Sibelan Forester, Jelena Lengold i Džon K. Koks. Članovi žirija će, takođe, u zavisnosti od kvaliteta prispjelih radova, odlučivati i o dodjeli posebnih nagrada za tri autora u iznosu od 500 dolara. Radovi finalista (za koje redakcija odluči da svojim kvalitetom zaslužuju da budu štampani) biće honorarisani.

– Hourglass Literary Magazine nastao je, u prvom redu kao kreativna i čitalačka refleksija – jer je i čitanje, verujemo, stvaralački čin – pod uticajem, kako se to po običaju kaže, lika i dela Danila Kiša. Štaviše, arhitektura našeg časopisa oponaša roman Peščanik. Kažem – oponaša – kako bih napravio otklon od doslovnog shvatanja te ideje, ali, kao primer, umesto uobičajenog Sadržaja i Uvodnika glavnog i odgovornog urednika, poslednje, pod navodnike, poglavlje, časopisa nazvali smo Pismo ili sadržaj, ističe Voki Erceg.

Preliminarni rok se završava 1. januara 2016. godine, a više informacija o načinu prijave i kriterijumima konkursa (natječaja) možete pročitati na internet adresi: www.hourglassonline.org/bs/konkurs.

Književni časopis Hourglass Literary Magazine je član zajednice književnih časopisa i nezavisnih izdavača – CLMP-a (Council of Literary Magazines and Presses).

– Osim toga što je Hourglass Literary Magazine bilingualan, dakle, časopis koji “govori dva jezika”, prvi je regionalni časopis čija je kancelarija smeštena u virtualni prostor, na “webpage”-u: www.hourglassonline.org, a ta je kancelarija daleko funkcionalnija od našeg “office”-a u Banjoj Luci, odnosno Glosteru (UK). Odeljenje “likovnjaka” udruženja Kovačnica, obezbedila nam je potpuno i definitivno prisustvo u sve-haosu interneta; časopis je aktivan na najbitnijim društvenim mrežama, ima svoj mesečni “newsletter” ali i – ne bih rekao promotivne –  već video materijale, koji su neka vrsta kratke, eksperimentalne, dakle, filmske forme. Hourglass Literary Magazine ima regionalnu i “worldwide” distribuciju; ne bez napora (zahvaljujući likovnom uredniku Nemanji Mićeviću) časopis štampamo digitalno i u “offset” tehnologiji. Koristimo “print-on-demand” platformu Ingram (“Lightningsource”), a  “fizičku distribuciju” nam je obezbedila islandska firma Oddi. Napokon, časopis je dostupan za Amazon Kindle, Nook, Kobo eReader, ali I u .pdf (“DRM” zaštićenom) formatu, navodi Voki Erceg.

(BUKA)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!