Puni kapaciteti Studentskog centra u Trebinju: Za obnovu dotrajale zgrade predviđeno 980.000 KM

Kapaciteti Studentskog centra u Trebinju, za razliku od prethodnih, ove godine su popunjeni. Potvrdio je ovo Vladimir Dabić, v. d. direktora ove ustanove, koja raspolaže sa 80 ležajeva u 23 sobe.


Studentski centar u Trebinju; foto: Dnevni avaz
Studentski centar u Trebinju; foto: Dnevni avaz

Prema njegovim riječima, proteklih godina je popunjenost kapaciteta bila blizu 70 posto.

– Nastojimo svima izaći u susret, niko nije ostao ispod crte, kazao je Dabić i dodao da pravo na smještaj imaju svi redovni studenti Fakulteta za proizvodnju i menadžment, Akademije likovnih umjetnosti te Visoke škole za turizam i hotelijerstvo.

Dotrajalost zgrade stare kasarne, u kojoj je smješten Studentski centar i dalje je veliki problem koji menadžment pokušava riješiti. U toku je projekt energetske efikasnosti, vrijedan 980.000 KM, koji provodi Ministarstvo za prostorno uređenje, ekologiju i građevinarstvo RS-a, a koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke.

Predviđeni su toplotna izolacija, zamjena prozora i vanjskih vrata, ugradnja toplotne pumpe zrak-voda sa sistemom i grijanja i hlađenja, zatim ugradnja solarnih panela za pripremu tople protočne vode i ugradnja adekvatne LED rasvjete.

– Okončanjem ovih radova studenti će imati znatno bolje uvjete za život i učenje, a mi očekujemo da ćemo ostvariti znatne uštede kada je u pitanju električna energija za oko 50 posto. U narednom period, ako osiguramo finansijska sredstva, izvršit ćemo i rekonstrukciju kupatila, podova i zamjenu inventara u sobama, ističe Dabić.

Cijena na mjesečnom nivou za stanarinu i hranu iznosi 95 KM, a studentima su na raspolaganju dvije čitaonice i dva računarska centra.

– Tu su i tereni za mali fudbal, košarku i odbojku. Studentski centar ne posjeduje vlastitu menzu pa se studenti hrane u menzi Đačkog doma. Jelovnik zajednički formiraju Uprava Studenskog centra, Đačkog doma i predstavnici studenata, pojasnio je Dabić.

Riječ studenata

– Smještaj je mnogo bolji nego prije četiri godine, kada sam došao na studij. Dosta se uradilo. Možda nedostaju pekara ili kafić u sklopu Centra da bismo na pauzama mogli doručkovati i popiti kafu, po studentskim cijenama, navodi Vukašin Krtolica.

– Uvjeti su dobri. Sada se renovira, pa su nas malo selili, ali se nadam da će biti bolje kada se sve završi. Dobro bi bilo organizirati neke sportske kampove, da dođu studenti iz drugih gradova BiH da se druže, kaže Emilija Trklja.

(Dnevni avaz)