Psihopata se ne rađa, on nastaje – evo i kako [VIDEO]

Iako je do sada sprovedeno mnogo istraživanja o psihopatama, naučnici su riješili da odu korak dalje. Njihova namjera bila je da otkriju šta "stvara" psihopatu.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Poznato je da takve osobe nemaju osjećaj empatije, što vodi laganju, a u ekstremnim slučajevima i nasilju. Takođe, imaju tendenciju da manipulišu ljudima bez ikakvog osjećaja krivice radi ostvarivanja sopstvenih interesa.

I dok neki tvrde da se psihopata postaje sa rođenjem, novija istraživanja pokazala su da psihopate stvara vaspitanje.

Istraživači sa norveškog Univerziteta za nauku i tehnologiju sproveli su analizu svih objavljenih istraživanja u posljednjih 30 godina. Ispostavilo se da svaka studija pokazuje da profil psihopate ima svoju pozadinu, tačnije da je riječ o psihičkom ili fizičkom zlostavljanju.

– U navedenim opisima slučajeva ispostavilo se da su takve osobe imale potrebu za bliskim odnosima i da im je stalo. U isto vrijeme, svjesni su da je nemoguće da takav odnos i ostvare, naveli su naučnici.

Zapravo, problem se krije u vaspitanju, tj. odnosu kakav su roditelji imali sa njima.

– Ili su živjeli u porodici u kojoj niko za njih nije mario ili su bili pod totalnom kontrolom svojih roditelja, dodali su istraživači.

(Krstarica)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.