Psiholozi ga koriste godinama: Uradite test koji otkriva da li ste psihopata

Ovaj kratki test koristio se u istraživanju tima američkih psihologa koji su pomoću njega otkrivali da li ispitanici imaju odlike psihopata. Uradite ga i saznajte da li se i u vama krije psihopata.


psihopata test prsc

Ovu moralnu dilemu smislila je britanska filozofkinja Philippa Foot i nazvala je “Dilema vagona”, a Judith Jarvis Thomson adaptirala ju je i pretvorila u test prije 32 godine.

Situacija je dosta “jednostavna”. Odbjegli vagon kreće se velikom brzinom prema pet radnika koji se nalaze na šinama. U mogućnosti ste povući polugu i preusmjeriti vagon na drugu tračnicu na kojoj se pak nalazi jedan čovjek. Ako to uradite ubit ćete jednog čovjeka, ali spasiti pet drugih. Većina ljudi je u istraživanju odgovorila da bi skrenula vagon – jedan život naspram pet se čini kao logičan odgovor zar ne?

Međutim, postavlja se sljedeća situacija. Opet, u pitanju je odbjegli vagon koji se velikom brzinom kreće prema pet radnika koji se nalaze na šinama. Sada ste na mostu. Ispred vas je krupan čovjek. Ako ga gurnete njegovo tijelo će spriječiti vagon od kretanja i time ćete spasiti pet ljudi. Da li ćete ga gurnuti?

Pogledajte video u nastavku.