Psihologinja savjetuje: Kako se motivirati da završite fakultet?

Kako doći do pravog "klika" u glavi, i riješiti zadnjih par ispita koji me podsvjesno ipak muče?


studentica ucenje

U kategoriji Ordinacija u sklopu portala Vecernji.hr postavljeno je pitanje koje se tiče motivacije studenata za završetak studija.

Već nekoliko godina pokušavam privesti fakultet kraju, međutim nikako da nađem volju i pravu motivaciju. Trenutno sam zaposlena, zadovoljna sam na poslu i nakon nekoliko životnih padova, mislim da je konačno sve krenulo u pravom smjeru. Kako doći do pravog “klika” u glavi, i riješiti zadnjih par ispita koji me podsvjesno ipak muče?

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tara Pavić Futač, mag. psihologije, psihoterapeutkinja pod supervizijom odgovorila je na ovo pitanje:

 – U vašem upitu se krije odgovor na postavljeno pitanje. Doći do pravog “klika” znači doći do prave motivacije. Postavite sebi pitanje da li vam je važno završiti fakultet. Ako je odgovor da, postavite si pitanje zašto. Motivacija je stanje koje nas potiče na akciju, usmjerava naše ponašanje prema željenom cilju. Ako nema motivacije, nema niti akcije. Motivacija može biti unutarnja (intrinzična) kao na primjer želja za pomicanjem vlastitih granica i želja za učenjem, a može biti i ekstrinzična (vanjska) kao na primjer želja za priznanjem drugih, želja za statusom, novcem i sl. Na intrinzičnu motivaciju možemo gledati kao na predanost nekoj aktivnosti, gdje nismo u utrci za nekom nagradom, već ona (najčešće) dolazi kao sekundarna. Za intrinzičnu motivaciju se kaže da je čvršća i dugoročnija od ekstrinzične. Razmislite zašto želite završiti fakultet, da li to želite zbog sebe ili zbog validacije okoline. Kakav benefit možete imati ako riješite zadnjih par ispita.

Razmislite o svojim vrijednostima. Vrijednosti su odrednica onoga što nam je istinski važno u životu. Vrijednosti nam pokazuju generalni smjer u kojem želimo ići, a ciljevi su konkretni koraci koje ćemo napraviti na tom putu. Primjerice “stjecati nova znanja” je vrijednost, a ciljevi koji vode prema toj vrijednosti su “učiti za ispit”, “završiti fakultet” i sl.

Sretno!

Ako imate osjećaj panike, ali naprosto ne znate odakle početi, ovi savjeti vam mogu biti korisni. Što više paničite, to je teže baciti se na posao.

U nastavku pročitajte nekoliko strategija koje uspješni studenti koriste kako bi se motivisali za učenje.

Zašto se odlaže učenje

Prokrastinacija je složen problem koji može imati mnoštvo različitih uzroka. Evo nekoliko najčešćih:

 • Uvjereni ste da je zadatak koji vas čeka izvan vaših mogućnosti
 • Tema koju obrađujete vam je dosadna
 • Čekate “savršeno” vrijeme da počnete
 • Ne znate odakle da počnete.

Prije svega, odvojite malo vremena da razmislite o razlogu zbog kojeg odlažete obavljanje zadatka ispred vas. Ovo će vam omogućiti da bolje iskoristite sljedeće savjete.

Rasporedite materijal na manje dijelove

Jedan od najčešćih uzroka prokrastinacije je taj što se predstojeći zadatak čini prevelikim. Zbog toga je puno lakše podijeliti zadatak na manje dijelove. Svaku dan obavite određeni broj tih zadataka, umjesto da se odjednom suočite sa ogromnim zastrašujućim zadatkom.

Nagradite sebe

Svaki put kada završite obavezu s vašeg popisa, nagradite se kratkim periodom opuštanja. To bi moglo biti pet minuta igranja vaše omiljene igrice, kratka šetnja ili vježbanje gitare. Ove kratke pauze su ključni korak za povratak energije.

Kreirajte rutinu za učenje

Navike su toliko moćne da ćete jednom kad razvijete naviku za učenjem teško moći uživati u opuštanju bez obaveza. Ako na učenje gledate kao na izazov, onda će vam biti teško da usvojite naviku da redovno izvršavate vaše studentske obaveze.

Imajte na umu da se navike ne formiraju preko noći, te da brojna istraživanja pokazuju da je potrebno od 20 do 30 dana da se formira navika. Morat ćete uložiti dosta truda prije nego što vam se ova tehnika bude isplatila.

Budite svjesni zašto želite postići dobre ocjene

Jedan od najboljih načina da se motivišete za učenje je da budete vrlo iskreni prema sebi i da shvatite razloge zbog kojih želite dobiti dobre ocjene. Evo nekoliko tipičnih razloga:

 • Želim naučiti više i razvijati se
 • Želim postati koncentriraniji i discipliniraniji student
 • Želim imati značajnu karijeru
 • Želim pružiti pomoć svojoj porodici
 • Želim biti samostalna osoba
 • Želim živjeti bez žaljenja.

Zatim, kada se osjećate nemotivisano, pročitajte vaš popis još jednom.

Učite u razmacima

Istraživanja pokazuju da bolje učimo kada to radimo u različitim vremenskim intervalima. Vjeruje se da “razmaknutim učenjem” stvaramo sjećanja. Ove uspomene se stvaraju pomoću neurona, a kako bi se ta sjećanja dobro ugradila, neurone neko vrijeme ne treba ometati.

Koristite Pomodoro tehniku

Ako želite pokušati s ovim sistemom učenja u kratkim intervalima, pokušajte s Pomodoro tehnikom.

Evo kako primijeniti pomodoro tehniku:

 • Odlučite se za zadatak na kojem ćete raditi
 • Podesite tajmer na 25 minuta
 • Radite na zadatku
 • Prestanite s radom kada tajmer zazvoni
 • Kvačicom označite papir
 • Ako imate manje od četiri kvačite, napravite pauzu od 3 do 5 minuta, a zatim ponovo nastavite raditi
 • Nakon četiri kvačice napravite pauzu od 15 do 30 minuta.

Postoji mnogo aplikacija koje vam mogu pomoći u korištenju tehnike Pomodoro. Neke imaju različite vremenske intervale učenja i pauza, ali u suštini svaka će vam osigurati obavljanje zadataka i dovoljno duge pauze za energizaciju.

Ključ za motivaciju za učenje je organizovanje vremena i rada kako biste efikasno koristili vaš um. Pokušajte slijediti ove savjete za pametno učenje, te ćete uskoro postati uspješan student koji ne odgađa učenje i završavanje obaveza!