Prvo radno iskustvo u KS-u: Posao za 300 osoba

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji i poslodavci koji su ispunili zahtjeve javnog poziva -Program jačanja konkurentnosti na tržištu rada - Prvo radno iskustvo- počeli su potpisivanje ugovora o sufinansiranju osposobljavanja za rad i sticanje prvog radnog iskustva.


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji i poslodavci koji su ispunili zahtjeve javnog poziva “Program jačanja konkurentnosti na tržištu rada – Prvo radno iskustvo” počeli su potpisivanje ugovora o sufinansiranju osposobljavanja za rad i sticanje prvog radnog iskustva.

Zahvaljujući ovom programu, prvi posao dobit će više od 300 nezaposlenih osoba u KS-u, prenosi “Oslobođenje”.

Kako su naveli iz Službe za zapošljavanje KS, prvo radno iskustvo ima za cilj da se mladim nezaposlenim osobama s evidencije biroa omogući stručno osposobljavanje za rad u struci i sticanje radnog iskustva za zanimanja i zvanja za koja su se školovali. Javni poziv za program Prvo radno iskustvo, koji je federalni Zavod za zapošljavanje objavio prije dva mjeseca, imao je veliki odziv u KS-u, a u kratkom vremenskom periodu prijavilo se 360 poslodavca koji su iskazali potrebe za zapošljavanjem.

Po završetku konkursne procedure, prema podacima Odjeljenja za poslove podsticaja u zapošljavanju, izabrano je 150 poslodavaca. Poslodavci koji će zaposliti pripravnike obavezni su osigurati mentora odgovarajuće stručne spreme za zaposlenu osobu. Prvo radno iskustvo obavljat će se u trajanju od godinu za nezaposlene osobe s visokom i višom stručnom spremom, a šest mjeseci za osobe sa srednjom stručnom spremom. Za realizaciju ovog programa, federalni Zavod za zapošljavanje osigurao je 1,2 miliona KM.

(oslobodjenje.ba)