Prvo radno iskustvo u KS-u: Posao za 300 osoba

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji i poslodavci koji su ispunili zahtjeve javnog poziva -Program jačanja konkurentnosti na tržištu rada - Prvo radno iskustvo- počeli su potpisivanje ugovora o sufinansiranju osposobljavanja za rad i sticanje prvog radnog iskustva.


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji i poslodavci koji su ispunili zahtjeve javnog poziva “Program jačanja konkurentnosti na tržištu rada – Prvo radno iskustvo” počeli su potpisivanje ugovora o sufinansiranju osposobljavanja za rad i sticanje prvog radnog iskustva.

Advertisements

Zahvaljujući ovom programu, prvi posao dobit će više od 300 nezaposlenih osoba u KS-u, prenosi “Oslobođenje”.

Advertisements

Kako su naveli iz Službe za zapošljavanje KS, prvo radno iskustvo ima za cilj da se mladim nezaposlenim osobama s evidencije biroa omogući stručno osposobljavanje za rad u struci i sticanje radnog iskustva za zanimanja i zvanja za koja su se školovali. Javni poziv za program Prvo radno iskustvo, koji je federalni Zavod za zapošljavanje objavio prije dva mjeseca, imao je veliki odziv u KS-u, a u kratkom vremenskom periodu prijavilo se 360 poslodavca koji su iskazali potrebe za zapošljavanjem.

Po završetku konkursne procedure, prema podacima Odjeljenja za poslove podsticaja u zapošljavanju, izabrano je 150 poslodavaca. Poslodavci koji će zaposliti pripravnike obavezni su osigurati mentora odgovarajuće stručne spreme za zaposlenu osobu. Prvo radno iskustvo obavljat će se u trajanju od godinu za nezaposlene osobe s visokom i višom stručnom spremom, a šest mjeseci za osobe sa srednjom stručnom spremom. Za realizaciju ovog programa, federalni Zavod za zapošljavanje osigurao je 1,2 miliona KM.

(oslobodjenje.ba)

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!