Prvi međunarodni multidisciplinarni kongres: Mapiranje budućnosti

U povodu obilježavanja međunarodnog Dana geografskih informacionih sistema, EGEA Sarajevo organizuje Prvi međunarodni multidisciplinarni kongres: Mapiranje budućnosti.


geography 1539371199

Prvi međunarodni multidisciplinarni kongres: Mapiranje budućnosti, koji se organizuje u susret 20. godišnjice Međunarodnog dana GIS-a. Kongres će se održati u periodu od 14. do 16. novembra 2018. godine u hotelu Bosnia (ulica Kulovića 9) u Sarajevu.

– Na Prvom međunarodnom multidisciplinarnom kongresu baviti ćemo se prostornim planiranjem i geografskim informacionim sistemima kroz sljedećih pet sekcija: GIS i planiranje, Zelena tranzicija i zelena tehnologija, Uticaj saobraćaja na kvalitet zraka, Održivo upravljanje prirodnim resursima, Planiranje i održivi razvoj zaštićenih područja. Kroz ovih pet sekcija želimo prikazati potrebu za prostornim planiranjem, načinima identifikacije problema, kao i rješenja koja nude geografski informacioni sistemi, saopšteno je iz organizacionog tima.

Izlagači, ali i drugi sudionici će biti u mogućnosti ostvariti direktni kontakt sa akademskim, naučnim i stručnim kadrom, te prezentovati svoje ideje i rješenja. Kongres će sadržati i zasebnu cjelinu pod nazivom Coffee, GIS and Talk gdje će novi studenti moći razgovarati sa bivšim studentima i drugim kolegama o primjeni GIS-a na poslovima u struci.

Poznato je da u izradi prostornih planova učestvuju stručnjaci iz različitih oblasti poput geografije, biologije, arhitekture, ekologije, građevine, ekonomije, saobraćaja i dr. Cilj Kongresa je okupiti studente i mlade stručnjake iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i zemalja okruženja: Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, a poseban naučni značaj ovom Kongresu će dati učešće stručnjaka iz drugih evropskih zemalja. Radni jezici Kongresa će biti bosanski/hrvatski/srpski i engleski.

Prijaviti se možete na zvaničnoj stranici kongresaSve dodatne informacije koje želite da saznate pišite na info@geohub.ba.

(STUDOMAT.ba)