Protest studenata: Ne štiti nas se, maltretiranje je dio procesa i mi smo tu da kažemo da je tome dosta

Traže ostavku dekana i profesora koji maltretira studente.


studenti adu
Foto: N1

Studenti i studentice zagrebačke Akademije dramske umjetnosti organizirali su protest protiv psihičkog zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja na svom fakultetu. Protest je počeo danas u 13 sati ispred glavne zgrade Akademije dramske umjetnosti. Traže ostavku profesora Ozrena Prohića zbog neprimjerenih ekscesa koji su se prijavljivali godinama, ali i ostavku dekana Davora Švaića.

Studentice i studenti na Akademiji dramske umjetnosti već godinama, navode, trpe vikanje, vrijeđanje, seksualno napastovanje, uznemiravanje i neprimjerene ekscese od strane profesora. Povod protestu je odluka ove institucije da dozvoli povratak u nastavu i na radno mjesto profesoru na Odsjeku kazališne režije i radiofonije Ozrenu Prohiću, koji je zbog nedoličnog ponašanja prema studentima bio suspendiran od 2021. godine, piše N1.

Na snimci koju su prošle sedmice studenti poslali redakciji emisije Provjereno Nove TV čuje se kako Prohić više od 20 minuta vrijeđa studenticu na generalnoj probi njezina završnog rada.

Užasavajuća snimka na kojoj profesor brutalno vrijeđa studente i psuje

Istu su snimku pustili pred svim okupljenima na protestu, a potom su pročitali svoje zahtjeve.

Studentica Karla Jelić u razgovoru s našom Teom Mihanović otkrila je osnovne razloge izlaska na protest kao i osnovne zahtjeve.

 – Tražimo ostavku Prohića koji je prijetnja za sve studente Akademije i ostavku dekana Švaića koji je dopustio zlostavljaču povratak na nastavu. Osim toga, imamo tačke za poboljšanje sustava. Što se tiče prijava zlostavljanja, on je najgori slučaj, ali nije jedini. Ovo se događa na svakom odsjeku Akademije. Ovo nije problem samo Akademije cijelog nego Sveučilišta, rekla je Jelić i dodala da se problem prijavljuje već godinama:

 – Od 2017. se prijavljuje, ali i ranije. Skupio je 17 prijava zasad. Ovo traje već četiri, pet godina i njegov povratak je kap koja je prelila čašu.

Studentica ističe i da to ilustrira stanje u kojem je akademsko obrazovanje općenito.

 – Studente se ne štiti, maltretiranje je dio procesa i mi smo tu da kažemo da je tome dosta. Mi njega teretimo zbog snimke, zlostavljanja koje je vršio nad studenticom, snimka govori sama za sebe.

Profesori ih podržavaju, dio je obustavio nastavu i pridružt će im se, zaključila je Jelić.