Pronađite se na mapi i saznajte od čega dolazi vaš problem s težinom

Nauka je dokazala i definirala 6 tipova pretilosti, uzrokovanih različitim faktorima. Provjerite u koju grupu spadate, ali i kako da taj problem riješiti.


2. Pretilost “nervoznog stomaka”

Imate ispupčen stomak

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ovaj tip pretilosti uzrokovan je anksioznošću, stresom, nedovoljnim snom i depresijom. Ljudi koji ga imaju prakticiraju čest unos slatkiša, peciva, grickalica…

Najvažnije je kontrolirati svoju anksioznost fizičkim i duhovnim aktivnostima koje će vas osloboditi stresa.

Stres podiže razinu kortizola i jača želju za nezdravom hranom.

Sve je više dokaza da meditacija ima pozitivne zdravstvene učinke te znanstvenici žele bolje razumjeti kako ova praksa fizički utječe na tijelo.

Neriješeni emotivni problemi i traume iz prošlosti mogu uzrokovati emotivnu ovisnost, a spas od nezadovoljstva tražimo u hrani.

Razlog zašto su kratkoročne dijete toliko neuspješne je manjak brige te nesuočavanje sa emocionalnom stranom problema. Posezanje za “hranom za ugodu” tijekom stresnih trenutaka ili tuge nije ništa neobično, jer barem nakratko čini dobro.

No, obzirom da je hrana za ugodu jedna od najnezdravijih, te da se, nakon što konzumiramo visokokaloričnu hranu, vrlo često osjećamo još gore. Naravno emocionalno prejedanje može se nadići ako ste spremni i željni primjeniti nekoliko koraka prema osvještavanju problema te uspostaviti balans između svog tijela i emocija.

Razmišljajući o hrani kao prema nagradi ili kao izvoru ugode definitivno će naše navike biti teže razbiti. S druge strane razmišljajući o hrani samo kao izvoru energije te brizi o tome kako doći do najboljeg mogućeg “goriva” za naš organizam, neka bude vaša nova mantra.

Prije nego potražite hranu u frižideru, propitajte se koje metode relaksacije će postići sličan efekt. Šetnja, odmor, opuštajuća kupka, slušanje glazbe ili razgovor sa prijateljem može imati isti efekt bez kasnije grižnje savjesti. Fokusiranje pažnje prema različitim smjerovima je najbolji način da izbjegnete iskušenje.