Promijenite svoj život pravilom 80-20

Uz pomoć pravila 80-20 pojednostavite svoj život i napokon sagradite onakav život o kakvom ste oduvijek maštali.


succes 1604354443

Živimo u svijetu u kojem neprestano moramo težiti tome da budemo bolji, jači, veći, uspješniji… Ali što ako to uopće nije dobro? Što ako je jednostavniji način razmišljanja ipak bolji? Izgleda da je, a pravilo 80-20 to i dokazuje.

Tony Robbins, motivacijski govornik je izjavio: – O čemu god da neprestano razmišljate i čemu god da poklanjate pažnju, krećete se prema tome. Nitko ne želi provesti život povučen u stotinu smjerova odjednom, osjećajući se kao da nikad nema vremena. A kada iskoristite pravilo 80-20, ne morate.

Što je pravilo 80-20?

Pravilo 80-20 načelo je da 20% onoga što radite rezultira 80% vaših rezultata. Poznato i kao Paretovo načelo, pravilo 80-20 bezvremenska je maksima koja se sastoji od fokusa. Drugim riječima, fokusiranje na najproduktivnije zadatke rezultirat će većim učinkom, piše naturala.hr

Paretovo načelo dolazi od talijanskog ekonomista Vilfreda Pareta, koji ga je prvi put predstavio 1906. No, Joseph Juran, poslovni teoretičar, zaslužan je za popularizaciju ideje i njezino povezivanje s poslovnim situacijama tijekom četrdesetih. Zbog toga se pravilo 80-20 obično koristi u poslu, ali možete ga primijeniti i na svoje osobne ciljeve, poput financija i potrošnje ili čak učenja nove vještine.

Pravilo 80-20 zahtijeva odbacivanje nekoliko cijenjenih mitova o produktivnosti. Prvo, mita da je sve jednako važno – nema. Treba razbiti taj zid i odrediti prioritete. Drugo, mit o multitaskingu: Kada se pokušate usredotočiti na sve odjednom, na kraju se zapravo ne fokusirate ni na što.

Pravilo 80-20: Sve je u fokusu

Vrijeme je valuta postignuća, ali čini se kako neki ljudi uspijevaju unovčiti svoje vrijeme za više postignuća od drugih. Zašto su oni u stanju učiniti više sa svojim vremenom od nas ostalih?

Tony kaže: – Jedan od razloga što tako malo nas postiže ono što uistinu želi je taj što nikada ne usmjeravamo svoj fokus i nikada ne koncentriramo svoju moć. Pravilo 80-20 jedan je od načina objašnjavanja i prevladavanja ovog vrlo čestog problema. Kad shvatite odgovor na pitanje “Šta je pravilo 80-20?”, shvatit ćete da uspješni nemaju manje obveza, više pomoći drugih ili više sreće. Oni imaju više fokusa.

Kako koristiti pravilo 80-20?

Pravilo 80-20 ne možete koristiti u svoju korist ako ne znate na što se želite usredotočiti. Kako izrezati svu pozadinsku buku i uključiti tih 20% koji će vam učiniti izvanrednu promjenu u životu? Slijedite ovu jednadžbu: Svrha + Prioritet = Produktivnost.

Počnite sa svojom svrhom

Vaša je svrha temelj svega u vašem životu ili vašem poslu. Svaki put kad donesete odluku ili promjenu, zapitajte se služi li to  zapravo vašoj svrsi. Ako ne znate svoju svrhu, ne možete stvarati ciljeve niti poduzimati mjere. To je tako važno.

Vaša bi svrha mogla biti nešto poput više vremena provedenog s obitelji, slobode da živite život pod vašim uvjetima ili novca za putovanje svijetom. U poslu je vaša svrha vizija vaše tvrtke. To je razlog zašto ste uopće započeli s tim poslom. To je razlika koju ste željeli napraviti u svijetu. Kada na pravi način primijenite pravilo 80-20, počinjete razmišljati veliko – ali ne zadugo.

Suzite svoje prioritete

Sad je vrijeme da postanete precizniji: Što vas koči da živite svoju svrhu, bilo u životu ili u poslu? Možda trebate napokon skočiti i pokrenuti vlastiti posao. Možda trebate uštedjeti novac za svoju prvu nekretninu. Kao poslovni lider možda ćete trebati pronaći ili stvoriti novu učinkovitost ili poboljšati svoje poslovne procese.

Zapišite pet stvari koje biste mogli početi raditi danas, a koji će vam pomoći da izgradite izvanredan život kakav želite – onaj u kojem svakodnevno živite svoju svrhu. Zatim im dajte prednost po tome koliko brzo će vas dovesti do vašeg cilja. Najvažnija stavka – najsmislenija – vaš je prvi prioritet.

Stvorite ciljeve

Još niste gotovi. Prioriteti su dobri, ali nisu dovoljni. Morate stvoriti pametne ciljeve, odnosno korake koje možete poduzeti, a koji su specifični, mjerljivi, dostižni, realni i usidreni u vremenskom okviru. Te su specifične stavke stvarnih 20% pravila 80-20 – stvari na koje ćete potrošiti 20% svog vremena, a koje će donijeti najbolje rezultate.