Jesu li pomoć ili teret: Ovo su tri mita o studentskim poslovima

Debata o tome jesu li studentski poslovi teret ili pomoć bez koje studenti ne bi mogli 'pokrpati' svoj budžet vječna je. S obzirom da skoro svaki student barem jednom odnese ugovor u student-servis, čini se da je u ovoj raspravi ipak ključna – mjera.


Dilema s kojom će se svaki student susresti je sljedeća: okušati se u studentskim poslovima, zaraditi koju marku više koja uvijek dobro dođe i prikupiti (u idealnom slučaju) relevatno radno iskustvo koje će mu kasnije dobro doći ili se pak potpuno posvetiti studiju koji, pogotovo kad se zahukta na nekoj višoj godini, zna biti izazovan.

Advertisements

U svakom slučaju, obavljanje studentskih poslova uvijek će biti drugi najpopularniji način financiranja uz roditelje. Zbog toga je bitno razbiti neke učestale mitove kad je u pitanju rad uz studij, piše dnevnik.hr

Oni koji se zaposle tokom studija zapostavit će faks (a možda i odustati od njega).

Iako nitko ne osporava činjenicu da će dodavanje studentskog posla dodatno opteretiti radni dan studenta, ovo ipak ne mora značiti da će zbog toga odustati od faksa ili ga zapostaviti.  Oni koji se odluče na obavljanje posla morat će vještije raspolagati svojim vremenom, imat će na raspolaganju i dodatnu količinu novca, a ukoliko se radi o poslu koji će im nakon diplome olakšati potragu za stalnim zaposlenjem – svakako je vrijedno truda. Networking na poslu može vam otvoriti brojna vrata, ali vas i nadahnuti na uspješnije rješavanje određenih zadataka na fakultetu i svakako će vam dati prednost nad kolegama koji nemaju praktičnih radnih iskustava.

Studentski posao treba samo onima koji nemaju dovoljno novca.

Advertisements

Istina je da će osoba kojoj roditelji ne mogu pokriti baš sve troškove studiranja i studentskog života imati snažniji motiv za zapošljavanjem još tijekom faksa, no to ne mora biti jedini. Obavljanje studentskih poslova vašem će budućem poslodavcu pokazati da ste se trudili steći i praktična radna iskustva tijekom faksa, razvijali vještine poput timskoga rada, umrežavali se i od samog starta razmišljali o konkurentnosti na tržištu rada. Ovo nije mala stvar i svakako će vas istaknuti među ostalim kandidatima za posao. Brojni su slučajevi mladih koji započnu sa stručnom praksom u renomiranim tvrtkama, iskažu se i ostanu tamo nakon diplome. Ima li boljeg scenarija? Uz malo dodatnog truda tijekom studija, jednostavno preskočite odlazak na ‘burzu’ jer vas je poslodavac već upoznao, procijenio i odlučio vas zadržati.

Ako je para dobra, uloži svaki svoj slobodan sat u posao.

Primamljivo je sve slobodne sate potrošiti na poslu koji garantira odličnu satnicu, no činjenica je da će previše posla negativno utjecati na obavljanje ostalih studentskih obaveza. Studiranje je zahtjevno i teško, posao također stoga treba predvidjeti i periode odmora i opuštanja koji su jednako važni za naše zdravlje i optimalno funkcioniranje.

Većina studenata u razgovoru s poslodavcima uvijek će istaknuti da im je studij prioritet (ukoliko zbilja jest) i to je nešto što bi svaki poslodavac morao razumjeti i tolerisati.