Projekat urbane regeneracije: Kampus UNSA će biti jedan od novih simbola Sarajeva

Jučer je potpisan Sporazum o realizaciji Projekta urbane regeneracije Kampusa Univerziteta u Sarajevu.


whatsapp image 2022 02 15 at 13.30.56 1
Foto: UNSA

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Faruk Muharemović potpisali su jučer Sporazum o realizaciji Projekta urbane regeneracije Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Projekt finansira Evropska investicijska banka (EIB) u partnerstvu sa Francuskom razvojnom agencijom (AFD), te ima za cilj izradu novog master plana Kampusa UNSA s ciljem izmjene dijela regulacionog plana Kvadrant C1 Marijin Dvor u obuhvatu Kampusa.

Kako je nakon potpisivanja Sporazuma izjavio premijer Forto, prošlosedmičnim uklanjanjem ruševnih zgrada započeo je proces transformacije Kampusa. Prema njegovim riječima, master plan će pokazati kako će kompleks u konačnici izgledati.

-Posebnu zahvalu dugujemo Evropskoj investicijskoj banci, s kojom smo prije tri godine započeli proces koji je rezultirao tako što su donirali milion maraka za izradu master plana, te će nam jedna od najboljih konsultantskih kuća nacrtati ono što Univerzitet želi, kazao je premijer Forto.

Objasnio je da je rok za izradu master plana 12 mjeseci, a da nakon slijedi pretvaranje tih ideja u regulacioni plan, te investiranje. Kako je dodao, u projekt su uključene sve relevantne institucije, ali je naglasio da je veoma bitno da i građani budu uključeni.

 – Zašto u Kampusu ne bismo imali veliki park? Zašto pasarelom Kampus ne bismo povezali s drugim dijelom Univerziteta koji se nalazi preko glavne ceste? Zašto to sve ne bismo spojili sa pješačkom zonom u Vilsonovom šetalištu, naveo je premijer Forto, pozivajući građane da prate razvoj procesa.

Izrazio je nadu da će građani ovo prepoznati kao jedan od najznačajnijih razvojnih projekata u BiH.

 – Infrastruktura za naučnu, studentsku i lokalnu zajednicu koju možemo na tom mjestu sagraditi u narednih nekoliko godina može postati jedan od novih simbola Sarajeva i razlog zašto neko želi doći da živi i stvara u Sarajevu, kazao je premijer Forto.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić, koja je prisustvovala potpisivanju Sporazuma, zahvalila je EIB-u na donaciji koja je omogućila da se započne sistemsko oblikovanje prostora za prestižni Univerzitet u Sarajevu.

Načelnik Tanović podsjetio je kako je lokacija Kampusa u prethodnim godinama predstavljala ruglo i opasnost za građane. Rekao je da je danas odnos promijenjen.

 – Dolaskom nove administracije i mene kao općinskog načelnika, sasvim smo promijenili odnos prema Univerzitetu, a zahvaljujući rektoru i Vladi KS učinili smo sve da otkočimo procese koji su godinama bili stopirani. Mislim da smo sada na dobrom putu, ovo je prvi korak na stvaranju jednog urbanog, modernog, novog centra Sarajeva, kazao je načelnik Tanović, koji je podsjetio da je prošle sedmice započeto rušenje objekata, a da su prethodno poduzete i aktivnosti na gradnji Univerzitetske biblioteke.

Rektor Škrijelj je potcrtao da je Evropska investicijska banka u Univerzitetu prepoznala ozbiljnog partnera te izdvojila grant koji je omogućio da se danas nalazimo na početku dugoročno perspektivne aktivnosti koja će oplemeniti UNSA i glavni grad BiH.

 – Tri su koraka koja bih spomenuo. Jedan je izrada master plana, drugi je izrada idejnih rješenja objekata koji će biti u Kampusu i treći je izrada studije izvodljivosti. Ova tri koraka predstavljaju neophodnu putanju koju moramo proći kako bi smo se s kvalitetnom dokumentacijom pojavili pred investitorima izgradnje budućeg Kampusa UNSA. Sve to ne bi bilo moguće ni do ovoga nivoa dovesti da nismo imali prethodnu saglasnost, odnosno podršku i preporuku Vlade KS, kazao je rektor Škrijelj.

Direktor Muharemović kazao je da će Zavod na čijem je čelu sve svoje resurse dati na raspolaganje za implemenetaciju ovog projekta.

 – Master plan koji je trenutno na snazi, usvojen je prije 15-ak godina, ali današnji tokovi i vrijeme zahtjevaju da najstariji univerzitet u BiH ima bolji i provodljiviji master plan, kazao je direktor Muharemović.

Matt Lally iz britanske kompanije “Arup”, koja sa lokalnim partnerima radi kao konsultant na realizaciji Projekta, pohvalio je koordinaciju institucija te kazao da se raduje saradnji. Za master plan je kazao da će biti fantastičan, jer će sadržavati kombinovane ideje svjetskih i lokalnih stručnjaka, prenosi Unsa.ba.