Projekat “Prvi posao”: Posao za 374 pripravnika u RS

Ukupno 374 pripravnika u RS ubrzo će krenuti na svoje prvo radno mjesto s obzirom na to da je završen izbor poslodavaca koji su konkurisali po projektu - Prvi posao.


Foto: Klix
Foto: Klix

Ukupno 374 pripravnika u RS ubrzo će krenuti na svoje prvo radno mjesto s obzirom na to da je završen izbor poslodavaca koji su konkurisali po projektu “Prvi posao”.

Sredstva za ovaj projekat obezbijedili su Vlada RS, Zavod za zapošljavanje RS i poslodavci. Na sticanje radnog iskustva pripravnici će biti upućeni kod 224 poslodavca i firme, kojima su obezbijeđena sredstva za 70 odsto plate, koja bruto iznosi minimalno 796,2 KM, dok će preostali dio od 30 odsto namiriti poslodavci, prenose Nezavisne novine.

– Vrijednost projekta je 3.572.537 KM, od čega budžet RS učestvuje sa dva miliona KM, Zavod za zapošljavanje 500.776 KM, a poslodavci sa 1.071.761 marku, kaže Milko Čolaković, direktor Zavoda za zapošljavanje RS.

Prema njegovim riječima, konačna odluka o odobravanju sredstava poslodavcima donesena je 24. jula na sjednici Upravnog odbora, a spisak preduzeća kojima su sredstva odobrena nalazi se na internet stranici Zavoda.

Prema spisku, najviše mladih i visokoškolovanih kadrova biće zaposleno u zvorničkom “Aluminu” 25, zatim u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja u Bijeljini 12, Bobar Banci sedam, te Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu, koje će zaposliti pet pripravnika.

Takođe, lista firmi i preduzeća pokazala je da su u pozivu za 2014. godinu sredstva imala pravo koristiti i javne ustanove.

Ovogodišnji javni poziv ostaće obilježen i po velikoj zainteresovanosti poslodavaca, kojih se javilo 606 i koji su pokazali interesovanje da zaposle čak 1.444 pripravnika, za šta nije bilo dovoljno novca.

– Sredstva po ovom pitanju su bila ograničena, a komisija je odlučila i napravila izbor što je pravednije mogla, s tim da su prednost imali poslodavci u proizvodnoj djelatnosti i oni koji će zaposliti djecu poginulih boraca, kazala nam je Mira Vasić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS za rad i zapošljavanje.

Treba reći i da su po Projektu zapošljavanja u privredi RS raspodijeljena sredstva od 3.280.000 KM, gdje je 390 firmi dobilo po 2.500 KM za zapošljavanje oko 900 radnika, dok je dodatnih 112 ljudi dobilo po 3.500 maraka za samozapošljavanje.

Takođe, 34 lica romske nacionalnosti dobila su posao, a za projekat podrške njihovom zapošljavanju odobreno je 218.000 maraka.

(Nezavisne.com)