Profesorica sa Harvarda rekla da postoje samo muški i ženski spol i odmah je optužena za transfobiju

"Gdje ste našli kod mene transfobiju i nanošenje štete studentima?," upitala je profesorica.


Foto: Fakti.org
Foto: Fakti.org

Profesorica sa Harvarda Karol Huven rekla je televiziji Fox News da postoje samo dva spola: ženski i muški te je odmah bila optužena za transfobiju.

Iznoseći rezultate svoje posljednje studije, ova američka naučnica je rekla:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Činjenice su da zapravo postoje dva spola – muški i ženski. To je određeno time kakve reproduktivne ćelije proizvodimo.

Njene riječi su naljutile Loru Simone Luis, direktoricu za različitosti i inkluziju na Harvardu. Izjavu svoje koleginice nazvala je „štetnom i transfobičnom“.

Luis je navela da ne mogu samo žene ostati u drugom stanju, već i transgenderi, interseksualni i spolno nekonformni muškarci. Dodala je:

 – Studentima medicine nije teško da to zapamte, dodala je i zaposlene na univerzitetu pozvala na upotrebu „inkluzivnog jezika“.

Sugerisala je upotrebu izraza „trudni ljudi“.

Luis su podržali i Twitter korisnici koji su profesorici Huven poručili:

 – Ako ne možete da se uzmete u obzir da postoje i trudni trans muškarci – jer vjerujete da samo žene mogu biti trudne, trebalo bi vam trajno oduzeti ljekarsku licencu zbog ugrožavanja života takvih muškaraca i njihovih beba.

Profesorka Huven je javno upitala Luis:

 – Gdje ste našli kod mene transfobiju i nanošenje štete studentima? Vjerujem da znate da sam na strani svih svojih studenata, ali – ja takođe razmišljam i o nauci.

Oglasili su se i oni koji su podržali profesoricu Huven.

Debbie Heiton je ocijenila:

 – Kod nje nema nikakve transfobije i ničeg štetnog. Njena analiza je tačna. Muško i žensko se razlikuju po biologiji. Žene ostaju u drugom stanju. To je istina.

David Jackson je naglasio da sama činjenica da Harvard ima „direktora za raznolikost i inkluziju“ svjedoči da je američka nauka iskliznula iz kolosijeka.