Profesori poručili: Najopasnije bi bilo da se zataška afera o kupovini diploma

Sve pripadnike akademske zajednice pozivaju da iskažu podršku i potpišu peticiju.


diploma novac

Šest banjalučkih profesora, u otvorenom pismu upućenom akademskoj zajednici BiH, podržalo je akciju “Klaster”, kojom su obuhvaćeni privatni univerziteti i njihovi zaposleni, osumnjičeni za prodaju diploma, naglašavajući da bi najopasnije bilo da se, iz nekih razloga, ova ozbiljna afera zataška.

Pismo potpisuju Branko Dokić, prof. emeritus, te prof. doktori Petar Kunić, Duško Pevulja, Đorđe Vuković, Branko Blanuša i Dražen Brđanin, koji su pozvali sve pripadnike akademske zajednice da iskažu podršku i potpišu peticiju na linku.

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:

Vijesti o kupovini diploma, hapšenjima čelnih ljudi privatnih visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini te drugim blasfemičnim pojavama neprimjerenim za bilo koji društveni segment, pogotovo za visoko obrazovanje, uznemirujuće su i obeshrabrujuće za čitavu javnost u ovoj zemlji, posebno za odgovorne i časne predstavnike akademske zajednice.

Mnogo toga o čemu se u prethodne dvije decenije sa pola glasa govorilo, što se pretpostavljalo ili nepouzdano znalo, a odnosi se na neakademsko ponašanje na pojedinim visokoškolskim ustanovama, pokazalo se, nažalost, kao tačno, čak je nadmašilo najcrnje slutnje i najciničnije komentare.

Uvjereni smo da je započeta istraga važna ne samo za visokoškolske institucije u Bosni i Hercegovini, već i za čitavo naše društvo. Odgovorni pripadnici akademske zajednice profesionalno i egzistencijalno zainteresovani su da se započeti posao nadležnog Tužilaštva sprovede do kraja, da se razotkriju sve nečasne radnje koje podrivaju ugled najvišeg nivoa obrazovanja, a samim tim i našeg društva.

Ako je – a prema dosadašnjim informacijama vidimo da jeste – korupcija zahvatila visoko obrazovanje, svjedočeći o moralnom potonuću čitavog društva, očekujemo da se u primjerenom roku otkriju i objelodane rezultati započetih istraga, jer prema onome što smo od nadležnih organa saznali, razarajuće djeluju na temeljne vrijednosti koje visokoškolski nivo obrazovanja uspostavlja i čuva.

Najopasnije bi bilo – i stoga upozoravamo na tu moguću opasnost – da se, iz nekih razloga, ova ozbiljna afera zataška. I javnost i akademska zajednica ostali bi u uvjerenju da postojeće deformacije obesmišljavaju obrazovni sistem i da ne postoji volja da se one otklone, a već učinjena ogromna šteta povećala bi se do takvih razmjera da bi bila dovedena u pitanje samoopstojnost čitavog društva.

Takođe, većina pripadnika akademske zajednice očekuje cjelovitu, odgovornu i profesionalnu istragu i odgovarajuće sankcije za sve one koji su učestvovali u kupoprodajnom procesu diploma te od započetih istražnih procesa očekuje odgovore na sljedeća pitanja: Kako i na koji način su privatne visokoškolske ustanove, obuhvaćene istragom, osnivane i prema kojim kriterijumima (ako je dovedena u pitanje validnost tih kriterijuma prema važećim zakonima i propisima – hitno ih treba mijenjati!)? Kako će biti sanirana šteta nanesena neznanjem legalizovanim stečenim diplomama? Koliko je profesora sa sumnjivim doktoratima zaposleno na fakultetima obuhvaćenim istragom? Koliko su odgovorni kontrolni organi za nastalo stanje u sferi visokog obrazovanja?

Uvjereni da će započeta istraga obuhvatiti sva ova pitanja i da će doprinijeti temeljnom preispitivanju našeg sistema visokog obrazovanja, zatim da će među visokoškolskim ustanovama uspostaviti neophodnu vrijednosnu i statusnu hijerarhiju, izražavamo podršku započetim istragama nadležnog Tužilaštva.

Kako je ova tema opštedruštvenog značaja, akademska zajednica ne bi trebalo da ima nijednu zadršku u osudi negativnih pojava kojima svjedočimo.

Zbog toga pozivamo pripadnike akademske zajednice da podrže ovu inicijativu, koja je usmjerena ka budućem poboljšanju našeg visokog obrazovanja te dobrobiti čitavog društva.