Profesor medicine je pravi umjetnik: Njegovi studenti polažu anatomiju iz prve

Studenti na njegovom predavanju na poseban način uče anatomiju ljudskog tijela.


profesor umjetnik

Anatomija je noćna mora svakog studenta medicine – osim što moraju znati locirati i vizualizirati svaku kost, zglob, tetivu i organ, nerijetko moraju znati i pripadajuće nazive na latinskom. U obimnoj literaturi uče iz detaljnih crteža i skica ljudskoga tijela do najsitnijih detalja no ni to nekada nije dovoljno pa se polaganje ovog ispita često odgađa za iduću godinu, pa onu iduću i tako dalje.

Chuan-Bin Chung profesor je anatomije na medicinskom koledžu “Xiamen” koji koristi drugačiji način učenja. On naime, do najsitnijeg detalja crta svaku kost u ljudskom tijelu koristeći se samo metodama “stare škole”: crta na ploči kredom, bez smartboardova ili projektora. Profesor prvo koristi krede u bojama za ocrtavanje gdje će se kostur nalaziti da bi potom bijelom kredom i ravnalom iscrtao nevjerojatno precizan i tačan prikaz ljudskog skeleta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Na času anatomije studenti mogu crtati vlastitim rukama, pa oni kroz proces crtanja formiraju dugoročno pamćenje, a ne da zaborave ove važne ljudske strukture, kaže profesor Chung za archyde.com

Kako nastavlja profesor, pažnja studenata je na višem nivou nego na klasičnim predavanjima.

– Ako gledate u crtež iz knjige, oni izgledaju kao najobičnije slike i ne daju vam pravo razumijevanje kako izgleda ljudsko tijelo. Ali, kada crtam sama, potpuno razumijem strukturu, komentirala je studentica.

– Imamo knjigu, ali ju ne čitamo nego ju crtamo. Studenti koji se specijaliziraju u ovom području ne mogu samo pročitati sliku ili tekst. Umjesto toga, mi učimo na način da to sami crtamo. Na mojim predavanjima studenti moraju sami nacrtati ono što im demonstriram na ploči, pojašnjava profesor koji radi na fakultetu tek pet godina.

Njegovim je studentima njegova preciznost bila fascinantna, stoga su fotografirali profesorova “umjetnička djela” i ona su vrlo brzo postala viralna. I sam profesor ima Youtube kanal na kojem broji preko 17 hiljada pratitelja, na Facebooku je sakupio oko 73 hiljade pratitelja, a na Instagramu broji preko 22 hiljade pratitelja.