Profesor iz Ukrajine drži predavanja studentima iz rova dok brani zemlju

Ukrajinski profesor Fedir Sandor nastavlja držati predavanja svojim studentima dok se na bojnom polju bori za svoju zemlju u agresiji Rusije.


Snimka zaslona 2022 05 07 200319
Foto: Twitter

Sandor je profesor na Užgorodskom nacionalnom univerzitetu, gdje je, kako se navodi na web-stranici univerziteta, doktor filozofije i šef katedre za sociologiju i socijalni rad, prenosi Klix.

Fotografija, na kojoj je profesor obučen u uniformu i s puškom drži predavanje, postala je viralna na Twitteru, Redditu i Facebooku, ne samo zato što je profesor koji brani svoju domovinu, već i zato što svojim učenicima drži virtuelno predavanje dok se skriva u bunkeru.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Ovog čovjeka vidim kao heroja ne samo danas, već i za budućnost mladih studenata koji će ga zauvijek pamtiti po onome što radi, rekao je jedan korisnik Twittera.

Google Scholar pokazuje da je su Šandorovi radovi, kao što su “Rod i moderno društvo” i “Odnosi u socijalnom radu i biopsihosocijalni pristup ljudskom razumijevanju”, citiran u 525 istraživačkih radova, uključujući 347 studija samo od 2017. godine.

Njegov univerzitet je u četvrtak saopćio da se Fedor prvog dana rata s Rusijom prijavio da služi u ukrajinskom bataljonu odbrane od terorizma. On se navodno sada bori na neodređenoj lokaciji u istočnom regionu zemlje.

Imao je dosljedan raspored predavanja u 8 ujutro skoro svakog dana. Po prijemu u bataljon, postigao je dogovor sa svojom komandnom jedinicom, kao i s univerzitetom, da se može boriti i podučavati.

 – U vojsci sam 70 dana. Otišao sam u vojnu kancelariju odmah nakon 24. februara. Ali nisam odustao od nastave sa studentima. Nisam propustio ni jedan čas. Uvijek više volim jutarnju nastavu, jer onda imaš vremena za drugi posao, kazao je.