Profesor dao otkaz usred predavanja jer studentica nije htjela staviti masku

Studentica se pobunila i kazala kako, ako je stavi preko nosa, "ne može disati".


Young student with face mask at desk at college or university, coronavirus concept.
Ilustracija: Envato

Profesor koji je inače u penziji, a potom vraćen na posao, u utorak je dao otkaz nakon samo 15 minuta od početka predavanja. Naime, to se desilo jer je jedna od studentica odbila pravilno nositi masku na predavanju.

Irwin Bernstein, profesor psihologije na Univerzitetu u Georgiji stigao je na predavanje na kojem je prisustvovalo 25 studenata, među kojima je bila studentica koja nije nosila masku.

Profesor ju je zamolio da stavi masku, nakon što su joj kolege dali jednu, a ona ju je stavila ispod nosa. Profesor ju je zamolio da masku stavi na pravilan način, no studentica se pobunila i kazala kako, ako je stavi preko nosa, “ne može disati” i kako “joj je jako teško disati” s maskom preko nosa.

Na početku nastave na tabli je bila ispisana kratka uputa:

 – Nema maske, nema predavanja, kazala je za Redandblack.com studentica četvrte godine psihologije, Hannah Huff.

88-godišnji profesor pokušao je objasniti studentici da može umrijeti ako se zarazi COVID-om zbog svojih hroničnih oboljenja, među kojima je naveo dijabetes tipa 2, hipertenziju i ostale bolesti koje dolaze s godinama.

Nakon samo 15 minuta od početka predavanja gdje je profesor tek prozivao studente, opet je zamolio studenticu da pravilno stavi masku, no ona ga nije poslušala. Bernstein, nakon što je saznao da dvoje studenata koji nisu na predavanju imaju koronu, dao je otkaz na licu mjesta i izašao iz predavaonice.

 – U tom trenutku sam rekao da, iako sam riskirao svoj život da bih obranio svoju zemlju dok sam bio u zračnim snagama, nisam bio spreman riskirati svoj život da predajem studentici koja je odbijala nositi masku tokom ove pandemije, napisao je Bernstein u mailu upućenom redakciji pomenutog portala i dodao:

 – Tada sam podnio ostavku na poziciji ponovno zaposlenog, penzionisanog profesora.

Profesor je kazao kako mu je žao svega što je pandemija donijela, ali da smatra kako je zaštita ljudskih života bitnija od stimuliranja ekonomije.