Prirodna svjetlost kao najznačajniji faktor produktivnosti

Nedavno objavljeni Human spaces report bavio se istraživanjem utjecaja radne okoline na radnike te je anketirao više od 3.600 kancelarijskih radnika iz Danske, Francuske, Njemačke, Holandije, Španije, Švedske, Velike Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nedavno objavljeni Human spaces report bavio se istraživanjem utjecaja radne okoline na radnike te je anketirao više od 3.600 kancelarijskih radnika iz Danske, Francuske, Njemačke, Holandije, Španije, Švedske, Velike Britanije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Rezultati pokazuju da radnici žele što je moguće više prirodnih elemenata u svom radnom okruženju, a kao najznačajniji faktor produktivnosti ističu prirodno svjetlo.

Iako se smatra osnovnim uslovom za rad, važnost prirodnog svjetla na ljudsko blagostanje često se zaboravlja. To je posebno vidljivo u poslovanju, gdje naglasak na dizajn može u drugi plan staviti pitanja praktičnosti, zdravlja i sigurnosti.

Izvještaj javlja kako samo 58% kancelarijskih radnika u EMEA regiji (Evropa, Bliski Istok i Afrika) ima prirodno svjetlo u kancelariji, dok 7% uopšte nema prozore.

Anketu su zajedno izradili i proveli kompanija INTERFACE i psiholog dr. Cary Cooper kako bi pokazali da su dizajn prostora i ugradnja prirodnih elemenata u neposredno kancelarijsko okruženje vrlo bitni za povećanje produktivnosti.

Drugi elementi koje su radnici naveli u svojih pet načina za poboljšanje kancelarijskog okruženja uključuju tiho radno mjesto, pogled na more, biljke te korištenje svijetlih boja poput žute, zelene i plave.

(Manager.ba)