Prijavite se: Turska vlada stipendira uspješne studente

Ovaj program postao je prepoznatljiv u svijetu i broj stipendiranih studenata u porastu je iz godine u godinu.


turska stipendije

Ured za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Türkiye (YTB), koji se bavi organiziranjem i provođenjem stipendijskih programa koje Vlada Republike Türkiye svake godine dodjeljuje studentima, i ove godine nudi stipendijski program za dodiplomske, postdiplomske i doktorske studije.

Ovaj program postao je prepoznatljiv u svijetu i broj stipendiranih studenata u porastu je iz godine u godinu. Studenti s prostora Bosne i Hercegovine koji žele da studiraju u Republici Türkiye mogu aplicirati za stipendije Vlade Republike Türkiye u periodu od 10. januara do 20. februara 2023. godine. Svi koji dobiju stipendiju, osim besplatnog upisa na fakultet i osiguranih mjesečnih primanja, imat će i hranu, smještaj, zdravstveno osiguranje, pripremnu nastavu na turskom jeziku i avionsku kartu iz Bosne i Hercegovine do Republike Türkiye i iz Republike Türkiye do naše države.

Kada je riječ o minimalnim postignućima koje je potrebno imati kako bi aplikacija za stipendiju bila uzeta u razmatranje, kandidati za prvi ciklus studija moraju imati najmanje 70 posto, dok je za drugi ciklus potrebno imati najmanje 75 posto uspjeha u dosadašnjem obrazovanju. Onim kandidatima koji apliciraju za stipendije, a izučavaju zdravstvene nauke (medicinu, stomatologiju i farmaciju), dosadašnji uspjeh mora biti najmanje 90 posto.

Također, kandidati koji apliciraju za prvi ciklus moraju biti mlađi od 21 godine, za master-programe mlađi od 30 godina te za doktorski studij mlađi od 35 godina. Oni koji apliciraju za stipendiju za istraživačke projekte moraju biti mlađi od 45 godina. Aplikanti trebaju biti državljani zemalja iz kojih apliciraju, diplomci ili studenti koji će diplomirati na kraju tekuće akademske godine te, ako je riječ o istraživačkim projektima, istraživači s pokazanim uspjehom na tom polju.

Prijave se vrše isključivo putem interneta, odnosno na web-stranici www.turkiyeburslari.gov.tr, na kojoj je moguće dobiti i sve dodatne informacije u vezi s apliciranjem.

Emin Bajrić, predsjednik BH asocijacije turskih alumnija – TUMED, koja okuplja i uvezuje članove s ciljem stvaranja novih vrijednosti, za Stav je rekao da YTB provodi stipendijske programe za skoro sve države svijeta, a samim tim su i u BiH već dugi niz godina studenti, ali i učenici uključeni u ovaj projekt.

 – Tačno 10. januara otvoren je online konkurs, a bit će zatvoren 20. februara. Najprije se razmatraju prijave, potom slijede intervjui s odabranim kandidatima, tj. potencijalnim stipendistima, i oni koji zadovolje svoje školovanje nastavljaju u Republici Türkiye. Kao što znate, plaćena je školarina u cjelini, boravak u studentskim domovima, avionska karta do Republike Türkiye i nazad u BiH jednom godišnje te će studenti, što se podrazumijeva, redovno dobijati i džeparac. Uključena je i zdravstvena skrb. Dakle, studenti su obezbijeđeni maksimalno, gotovo da nemaju nikakvog eksternog troška. Jedino ako odluče da sebi nešto kupe kao uspomenu na boravak u ovoj državi, objašnjava nam.

On dodaje da studenti koji dobiju stipendiju imaju priliku studirati na najprestižnijim turskim univerzitetima čija diploma vrijedi ne samo u Republici Türkiye već i u svim dijelovima Evrope, pa i šire.

 – Pretežno se radi o državnim univerzitetima i državnim studentskim domovima. Međutim, ako student izabere studij na državnom univerzitetu, postoji opcija da izabere neki od privatnih studentskih domova za boravak. I to će mu biti plaćeno. Republika Türkiye ima veliki broj univerziteta, a samim tim je i širok dijapazon opcija koje studenti mogu izabrati za sebe – od medicinskih nauka, preko arhitekture i građevinarstva sve do socijalnih i umjetničkih smjerova. Na prvoj godini studenti uče turski jezik, što je također uračunato u stipendiju. Nakon što pokažu znanje iz turskog jezika, dobijaju certifikat koji je također priznat svugdje u svijetu. Ako već poznaju turski jezik, odmah pristupaju ispitu i, ako pokažu znanje, dobijaju certifikat, nadovezao se Bajrić.

Jasmin Šojko samo je jedan u nizu mladih ljudi iz naše države koji su prošli kroz proces stipendiranja i studiranja u Republici Türkiye.

 – Po završetku srednje škole našao sam se na raskrsnici, u nedoumici, kuda dalje, šta upisati, da li odabrati studiranje u inostranstvu? Odmah se javljaju određeni strahovi i sumnje poput: kako se snaći u drugoj državi, s drugim narodom, jezikom, kulturom, tradicijom, hoće li mi se dopasti grad, hrana i drugo. Ovo su bile neke od prepreka s kojima sam se morao suočiti, ali definitivno ne i nepremostive, ove probleme i strahove prihvatio sam kao test i motivaciju na putu ka stjecanju novih znanja i vještina i na ličnom napretku i razvoju. Jedna od prepreka jeste i odvajanje od porodice i prijatelja, ali s druge strane otvaramo sebi mogućnost da upoznamo pregršt sjajnih, mladih ljudi, što će nam pružiti nova iskustva, kvalitetna poznanstva, buduće poslovne saradnike i biti uspomena za dugo pamćenje. Moj izbor pao je na Republiku Türkiye, priča nam.

Faris Čehajić, mladić rođen 1996. godine u Sarajevu, osnovno i srednje obrazovanje završio je u Visokom, a potom odlazi na studij teologije na Univerzitet Istanbul. Kako nam je rekao, studij sam po sebi predstavlja veliki izazov za svakog mladog čovjeka.

 – Po dolasku na studij bio sam svjestan da ne idem na ekskurziju i da nisam na odmoru, jer se zbog novog okruženja čovjek izgubi i zaboravi na radne navike. Na početku je bila prisutna nostalgija, nepoznavanje jezika, strah od novog, nepoznatog, drugog i drugačijeg, druga tradicija, kultura, običaji, jezik, model ponašanja, oblačenje, izgled gradova i mnogi drugi elementi, ali svemu ovome nisam dozvolio da me blokira, kontrolira i spriječi moj daljnji rast i razvoj kao i stvaranje novih odnosa s ljudima u inostranstvu. Svakako da privikavanje zahtijeva određeno vrijeme, ali nakon jednog kraćeg perioda, naviknete se, steknete nova poznanstva, prijatelje, naučite svašta novo i to je iskustvo koje je od ogromnog značaja. Svako upoznavanje nove kulture bogati vaše duhovno obrazovanje i ličnost. Također, studij u inostranstvu otvara mogućnosti da putujete u toj, ali i po drugim državama koje možda ne biste imali priliku da vidite, pojašnjava Čehajić.

Zahvaljujući Vladi Republike Türkiye kao i Diyanetu, omogućen mu je studij u gradu koji je, kako navodi, spoj Istoka i Zapada, spoj vjera, kultura, tradicija, fascinantne arhitektura džamija, mostova, kutubhana, hamama, saraja, imareta, a tu je i čarobni Bosfor, mjesto susreta i bogatstava.

 – Ono što mi je ovaj studij donio jeste i spremnost na odricanje, borbenost, hrabrost, nezavisnost, samostalnost, odgovornost, jer sam prepušten sebi i nisam u svojoj zoni komfora na koju sam navikao. Tako da mi je to pomoglo u ličnom i personalnom razvoju te dosta brže i lakše se mogu prilagoditi svakoj sljedećoj promjeni zahvaljujući upravo ovom iskustvu. Sam način obrazovanja u nekim segmentima se razlikuje od studija na našim univerzitetima. Sistem je drugačiji, model nastave, profesori, prakse, ispiti, sve to mi je pomoglo da steknem nove navike i vještine, načine rješavanja određenih problema, tako da je to bio dodatni bonus i plus za karijeru i napredak.

Obrazovanje ne posmatram samo i isključivo kao akademsko, jer ono što sam naučio izvan fakulteta je bogato i neprocjenjivo, što se na fakultetu i ne može naučiti. Po završetku studija u Republici Türkiye postao sam bogat u mnogim segmentima, sjajno obrazovanje, jezičke vještine, želja za učenjem, nova perspektiva, nove metode, spremnost na nove izazove, drugačiji pristup rješavanju određenih problema, što će nam olakšati pri zaposlenju, to je sve bila sjajna prilika za lični, intelektualni, profesionalni rast i razvoj, novi jezik, upoznavanje novih ljudi, kultura, usvajanje novih vrijednosti. Stjecanjem diplome u Republici Türkiye, koja je akreditirana, poznata i priznata u mnogim evropskim, pa i svjetskim univerzitetima i centrima, otvaraju se jedna nova vrata mogućnosti, daljnjeg studiranja, ali i poslovanja u dosta poznatih kompanija i firmi u matičnoj zemlji, ali i širom svijeta, njegov je zaključak.

Jasmin Šojko ističe da studiranje u Republici Türkiye nudi širok i velik izbor raznih fakulteta i odsjeka i mnogo više mogućnosti za vannastavne aktivnosti i hobije, te tako se usavršavate na nekim od najprestižnijih univerziteta i u raznim poljima.

 – U svojstvu stipendiste Vlade Republike Türkiye, kao student generacije završio sam osnovne studije na Fakultetu za medije i komunikacije na Gazi univerzitetu u Ankari. Zaista je bilo sjajno iskustvo studirati u zemlji koja je u proteklih godina napravila ogroman iskorak na polju medija te biti u prilici steći praktična iskustva i kontakte u sektoru. Isto tako, biti stipendista Vlade Republike Türkiye donosi brojne privilegije – od besplatnog školovanja pa do osiguranog smještaja, ishrane, međunarodnog prijevoza te novčane stipendije. Svi koji su boravili tamo mogu svjedočiti da je turski narod jedan od najgostoprimljivijih naroda na svijetu, a u to sam se lično uvjerio kao strani student, kazao je Šojko uz poruku svim budućim stipendistima da je pravo vrijeme za velike korake, a da je odlazak u Republiku Türkiye sigurno prava odluka.