Prijavite se na besplatni Trening medijske pismenosti

Izloženi smo sadržajima online medija svakodnevno, posebno u okolnostima u kojima se trenutno nalazimo, no upravo smo tako često svjedoci i medijske nepismenosti. Da biste izbjegli svrstavanje u tu grupu i kvalitetno mogli istaći svoj rad i kreativnost organizovan je Trening medijske pismenosti.


Mediji su vrlo zastupljen aspekt društva današnjice i neprestalan je susret sa različitim vrstama medija. No, nažalost, nerijetko smo svjedoci i medijske nepismenosti, što predstavlja suprotnost sposobnosti kritičkog osvrtanja na sadržaj koji mediji pružaju, ali i proizvodnje istog. Online sadržajima, smo posebice izloženi u posljednje vrijeme s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, a biste i sami uspješno kreirali sadržaj koji će istaknuti vaš rad i aktivnosti koje ste sproveli neophodne su vještine koje se daju naučiti.

Advertisements

Upravo da bi vam pomogli u tome Mreža za izgradnju mira u sklopu European Endowment for Democracy (EED) projekta organizuje Trening medijske pismenosti.

Poziv za prijave je otvoren, a rok je 15. april 2020. godine.

U okviru cjelokupnog programa treninga medijske pismenosti i plasiranja sadržaja u javnost o aktuelnim temama i događajima u našem okruženju planirano je da se održe tri treninga. Kroz njih će se nastojati učesnicama i učesnicama predočiti kako na što efektniji i uvjerljiviji način napisati priču o problemu iz lokalne ili šire zajednice te kako ju podijeliti u javnom prostoru kako bi se na pravi način došlo do  reakcije javnosti. Ono što je fokus treninga jeste otvaranje mogućnosti transparentnijeg medijskog djelovanja, koje bi donosilo više kvalitetnih, argumentovanih i istraživačkih sadržaja u javnom prostoru, a kojima bi se kritički tretirali svi problemi koji nas okružuju, upravo zbog toga učesnici i u česnice će imati priliku da kreiraju medijski sadržaj uz mentorsku podršku trenera.

Datumi održavanja

20.04.2020. Prvi trening odgovorit će na pitanja šta je to dobar tekst, i dobra oprema teksta, te kako tekst može doprijeti do javnosti i koja je njegova uloga kada je napisan i objavljen. Također, nastojat će se predočiti osnovni elementi uspješnog teksta, te kako do njih doći, ali i nastojati objasniti kako funkcioniše medijska stvarnost u BiH, te šta su njeni osnovni nedostaci.

Advertisements

11.05.2020. Drugi trening obuhvatat će usmjeravanje na praktični rad na tekstu. Definisat će se teme i sadržaje bliske djelatnosti naših učesnica i učesnika, te se u tim okvirima nastojati usmjeriti na one segmente koji mogu poslužiti za gradnju dobre novinarske priče.

01.06.2020. Treći trening će podrazumijevati da već postoje okvirno gotovi tekstovi učesnica i učesnika, te će obuhvatati praktične intervencije i sugestije u tekstovima, kako bi se izvršila njihova poboljšanja, te ih se spremilo za objavu na  platformama organizatora i prosljeđivanje drugim medijima.

Trener programa je Đorđe Krajišnik književni kritičar i novinar dnevnog lista Oslobođenje i magazina Dani, te urednik televizijskog magazina iz kulture KUN. Tokom oktobra 2017. godine mjesec dana je kao rezident radio za berlinski list Der Tagesspiegel. Književne kritike i drugi tekstovi su mu objavljivani u časopisima i na portalima širom prostora regije. Tekstovi su mu prevođeni na engleski, njemački i albanski jezik. Recenzirao je i uredio nekoliko knjiga. Trenutno radi na svojoj prvoj knjizi koja će uskoro biti štampana.

Prisustvo svim danima treninga je obavezno, a treninzi će se održati putem Zoom alata za virtualne sastanke i konferencije.

Na trening se mogu prijaviti svi zainteresovani. Ukoliko broj prijava bude znatno veći od očekivanog, prednost pri izboru na trening imaju osobe koje su angažovane i aktivne u jednoj od članica Mreže za izgradnju mira (članica koje imaju status organizacije-udruženja-fondacije), i koje u okviru svog rada predstavljaju organizaciju u medijima i kreiraju medijski sadržaj. Također, prilikom izbora učesnika treninga posebna pažnja će biti posvećena regionalnoj i rodnoj zastupljenosti.

Prisutstvo na svim treninzima je obavezno, kao i učestvovanje u radu s mentorom na kreiranju medijskog sadržaja vezanog za Vaš rad. Trening je besplatan, ali je broj mjesta ograničen, pa je neophodno prijaviti se putem e-mail adrese info@mreza-mira.net.