Prijavi se za učešće u #100DayChallenge

Javni poziv omladinskim organizacijama/udruženjima koja se bave mladima u BiH za učešće u stodnevnom izazovu.


100dayCHALLENGE

Institut za razvoj mladih KULT (u daljnjem tekstu Institut) raspisuje Javni poziv omladinskim organizacijama/udruženjima koja se bave mladima u BiH, registriranim u skladu sa Zakonom o mladima Federacije BiH, Zakonom o omladinskom organizovanju Republike Srpske odn. Zakonom o mladima Brčko distrikta BiH, za učešće u stodnevnom izazovu razvoja lokalnih zajednica #100DayChallenge. Institut je jedna od vodećih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini koja se prvenstveno bavi pitanjima mladih.

ŠTA JE #100DayChallenge?

#100DayChallenge je inicijativa namijenjena timovima mladih ljudi uključenih u rad lokalnih omladinskih organizacija/udruženja koja se bave mladima u BiH, a koji ne žele biti pasivni posmatrači problema u svojim lokalnim zajednicama, već su spremni ponuditi konkretna rješenja s ciljem stvaranja boljih uslova za mlade u BiH.

Inicijativa se provodi od septembra 2020. godine do marta 2021. godine, a obuhvata:

 • Kick-off seminar za odabrane timove, učesnice i učesnike inicijative, koji će se održati od 21. do 24. oktobra 2020. godine u Sarajevu. Cilj seminara je pripremiti timove za predstojeći izazov.
 • #100DayChallenge ili stodnevni izazov, koji će se provoditi od 2. novembra 2020. godine do 9. februara 2021. godine u okviru kojeg će timovi praktično primijeniti stečena znanja i vještine. Institut će pružiti savjetodavnu i finansijsku podršku svim timovima u provođenju stodnevnog izazova. Ponekad ćemo ga zvati LGI, što predstavlja lokalnu građansku inicijativu.
 • Edukativno putovanje za tri najbolja tima, pobjednike izazova, na kojem će timovi predstaviti svoju inicijativu i utjecaj provedenih aktivnosti na poboljšanje lokalnih zajednica. O lokaciji i vremenu održavanja putovanja izabrani učesnici će biti blagovremeno obaviješteni.

Termini navedeni u javnom pozivu nisu konačni, Institut zadržava pravo izmjene u terminima aktivnosti, o čemu će odabrani učesnici/e biti pravovremeno obaviješteni.

TROŠKOVI? 

Ako vam ovaj poziv zvuči primamljivo, ali niste sigurni ko će to sve platiti, nema potrebe za brigu!

Institut za razvoj mladih KULT snosi troškove prijevoza, smještaja, hrane i materijala za sve timove.

KOME JE NAMIJENJEN OVAJ POZIV?

Ako si mlada osoba u dobi od 18-30 godina, uključena u rad lokalne omladinske organizacije/udruženja koji se bavi mladima u BiH, svjesna i suočena sa problemima u svojoj lokalnoj zajednici, a spremna da preuzmeš stvar u svoje ruke onda je ovo prilika za tebe.

Okupi tim od 5 osoba, istražite svoju lokalnu zajednicu i zajedno se prijavite na #100DayChallenge.

Prijaviti se možete ako ispunjavate sljedeće uslove:

 • tim se sastoji od 5 članova/ica,
 • minimalno jedan član tima je uključen u rad lokalne omladinske organizacije/udruženja koji se bave mladima u BiH,
 • svi članovi tima imaju između 18 i 30 godina,
 • svi članovi tima imaju prebivalište u istoj lokalnoj zajednici u BiH,
 • motivirani ste da učestvujete u #100DayChallenge-u
 • imate želju doprinijeti izgradnji boljeg okruženja za djecu i mlade u vašoj lokalnoj zajednici,
 • imate ideju kako to uraditi.

KAKO SE MOGU PRIJAVITI?  

Ukoliko ste zainteresirani za učešće u #100DayChallenge, ispunjavate navedene kriterije, želite dokazati da baš vaša zajednica zaslužuje promjene, a vaš tim nagradu potrebno je da pratite sljedeće korake:

 • Kreirajte video zapis u kome ćete predstaviti svoj tim, udruženje čiji ste članovi/ce i lokalnu zajednicu iz koje dolazite. Ukoliko želite, možete ukazati na probleme sa kojima se suočavaju mladi u vašoj zajednici.

(NAPOMENA: Zadatak se mora uraditi timski. Svi članovi/ce tima treba da se pojave. Video ne treba trajati duže od pet minuta.)

 • Zajednički se prijaviti se putem elektronskog obrasca na linku: http://mladi.org/myURL/100daychallenge, u okviru kojeg ćete dostaviti vaš video zapis i popunjene prijedloge stodnevnog izazova (LGI-ja) i budžeta. Obrasce prijedloga LGI-ja i budžeta možete preuzeti na linku.

Jasan plan u stodnevnom izazovu, odnosno vašoj lokalnoj građanskoj inicijativi (LGI) uslov je za učešće u #100DayChallenge-u.

Da bi LGI ušao u razmatranje mora da ispunjava sljedeće kriterije:

 • LGI se provodi na području lokalne zajednice iz koje tim dolazi, u periodu od stotinu dana, (od 2. novembra 2020. godine do 9. februara 2021. godine),
 • Prijedlog LGI-ja je jasan, konkretan, s vidljivim ciljevima i ishodima.

LGI treba odgovoriti na izazove iz zajednice unutar minimalno tri navedene teme:

 • Ravnopravnost spolova
 • Volonterizam
 • Ljudska prava
 • Ekologija
 • Javno zagovaranje i lobiranje
 • Uključenost lokalne zajednice (predstavnici vlasti, kulturne i obrazovne institucije, omladinska udruženja, privredni sektor itd.)

Udio Instituta za provođenje lokalne građanske inicijative ne prelazi 2.000,00 KM po timu.

(NAPOMENA: Sredstva iz ovog Javnog poziva ne uključuju troškove poreza na dodanu vrijednost, PDV. Sva pravna lica koja dobiju ova sredstva mogu ostvariti pravo na povrat PDV-a preko Uprave za indirektno oporezivanje.)

Institut zadržava pravo da finansira bilo koju ili nijednu od prijavljenih lokalnih građanskih inicijativa u slučaju da nijedna od prijava ne ispunjava kriterije.

Dodatne informacije možete dobiti i putem telefona 033 778 763 ili na email zorana.tovilovic@kultbih.org

Prijaviti se možete do 30. septembra 2020godine do 23.59 sati.