Priče studenata koji su nakon mnogo učenja u zadnji tren odustali od izlaska na ispit

Jedan od najvećih problema tokom studiranja je suočiti se sa nervozom u zadnjim momentima prije ispita, a nekoliko ispovijesti studenata će razbiti vaše mitove vezane za taj trenutak.


studying

Ispitni rokovi dio su života svakog studenta i neizbježan stres. Ponekad nismo previše zainteresirani i ne trudimo se, a ponekad se zaista potrudimo da materijal dobro pripremimo i položimo taj ispit.

Prolazimo kroz različite faze. Od nespavanja, umora, prejedanja/nejedenja, predoziranja kofeinom i svega što nas može učiniti koncentriranijima i budnijima, podsjećamo na onaj sudnji dan – dan ispita!

Datum kada smo zakazali ispit označen je crvenom bojom u našoj glavi i cijeli život će nakon njega dobiti novo značenje. Ili će se barem vratiti na staro. Uvjereni smo da nakon ovog moćnog procesa učenja, kada dođe dan ispita, ništa neće poći po zlu – ali nažalost, poći će po zlu.

Ekipa mojfaks.hr je razgovarala s nekoliko studentica koje su nam rekle zašto su nakon vremena i truda uloženih u pripremu za ispit na kraju odustale. I to sat vremena prije, ili čak za vrijeme ispita. Ne možemo se ne zapitati gdje su te motivacijske poruke kad su nam najpotrebnije?

Mislio sam da je ispit težak, ali uopšte nije bio!

Studentica Aleksandra borila se sa jednim ispitom na Fakultetu političkih nauka nekoliko rokova.

Uporno sam se prijavljivala za jedan ispit za svaki termin, učila za njega, ali prvi put su mi trebala 3 propuštena roka da izađem. Bio je to kurs koji mi se u glavi činio vrlo teškim, profesor je djelovao vrlo zahtjevno i strogo i bez obzira koliko učila, nikada nisam imala osjećaj da sam spremna, pa sam uvijek odustala u zadnji čas, doslovno onog dana, jer nisam željela gubiti vrijeme, spremiti se i krenuti na fakultet. Kad sam ga napokon položila, ispostavilo se da to nije to teško uopće, kaže Aleksandra.

Student Leo s Filozofskog fakulteta nije navikao odustajati od ispita, ali to se događa najjačima.

Nisam tip koji odustaje od ispita, ali jednom sam to učinio jer sam pretrpio mentalni slom. Učio sam 5 dana za taj ispit i kako se bližio dan roka, sve više sam se pitao da li sam naučio dovoljno. To je bio usmeni ispit, pa me to još više zabrinulo, s obzirom na to da se na usmenim ispitima ne smije dogoditi da nešto ne znam. Dan prije nego što sam cijeli dan plakao u panici, nisam se mogao smiriti. Plakao sam roditeljima preko telefona i rekao da ne znam ništa nakon tih 5 dana učenja i da odustajem. I tako sam, plačući, odustao od ispita. Bilo mi je žao samo zato što nisam imao vremena provjeriti ispit na vrijeme, pa mi je jedan od rokova propao, rekao je Leo.

Zvuk crijeva pozvan u pomoć!

Studentica Karla nije uspjela uspostaviti ravnotežu između svog nestrpljenja i vremena potrebnog za odgovaranje na ispit.

To mi je bio zadnji ispit u prvoj godini koji sam odlučila polagati u devetom mjesecu. Pripremala sam ga najmanje mjesec dana, jer sam bio posvećen predmetu, bio mi je zanimljiv i željela sam visoku ocjenu. I tako sam na dan ispita bila pomalo nervozna, ali to mi se uvijek dogodi – bez obzira koliko sam se dobro pripremila za ispit. Profesor je usmeno ispitivao, a u ured su ušla tri učenika.

Ušla sam sa još dvije djevojke i bila sam druga po redu da odgovoram. Svi smo izvukli pitanja i imali vremena za pisanje koncepta. Prva kolegica nakon desetak minuta započela je svoj odgovor. U međuvremenu, pošto sam znala odgovore na sva pitanja, brzo sam završila koncept i čekala svoj red da odgovorim. Nažalost, to se nije dogodilo. Profesor je više od pola sata ispitivao kolegicu koja je bila stvarno upućen u to, a moja nervoza je rasla.

Za vrijeme ispitnih rokova jela bih malo, a obroci su mi bili ogromne količine kafe, pa su mi crijeva dok su čekala ispit već počela glasno reagirati i taman kad sam pomislila da je kraj i moj red, započela je s dodatnim ispitivanjem književnost. Bila je to moja prva godina fakulteta, i dalje sam bila nestrpljiva i nakon što mi se crijeva nisu smirila, odlučila sam ustati i odustati od ispita.

Objasnila sam da sam postala previše nervozna od čekanja i da sam umorna i gladna te da ću izaći sljedeći put. Pitala me još nekoliko puta jesam li zaista sigurna, a nakon mojih potvrda odustala je od mene, prisjeća se studentica ekonomije Karla.