Preminuo profesor Filozofskog fakulteta UNSA Zvonimir Radeljković

"Ostaje ogromna praznina, osobito generacijama njegovih nekadašnjih studenata, mnogobrojnih kolega i prijatelja."


zvonimir radeljkovic

Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu saopćio je da je jučer u Sarajevu preminuo Zvonimir Radeljković, nekadašnji dugogodišnji profesor ovog fakulteta, u 78. godini.

Prof. dr. Zvonimir Radeljković rođen je u Tuzli, 26.10.1943. Studirao je i 1967. diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na studijskoj grupi Anglistika-Germanistika. Magistrirao je na Univerzitetu Indiana (Bloomington, IN, USA) 1969. godine. Doktorirao je 1975. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu sa disertacijom Toroov značaj u utemeljenju američke književne tradicije. Preminuo je u Sarajevu 23. 2. 2021. godine.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu biran je 1969. za asistenta, 1975. za docenta, 1981. za vanrednog i 1988. za redovnog profesora. U okvirima Odsjeka za anglistiku uspostavio je prve univerzitetske programe i kolegije iz američkih studija i američke književnosti u bivšoj Jugoslaviji. Predavao je više decenija anglosaksonsku civilizaciju, modernu englesku književnost, te kolegije iz američke književnosti devetnaestog i dvadesetog stoljeća, na dodiplomskom, i savremenog američkog romana, na postdiplomskom studiju. Nakon penzionisanja, 2013. godine dodijeljena mu je titula professor emeritus Univerziteta u Sarajevu.

Bio je mentor i član više komisija za odbranu magistarskih i doktorskih teza u Sarajevu i Zagrebu.

Kao gostujući profesor u trajanju od jednog akademskog semestra i više predavao je na Grand Valley State University (SAD) te sveučilištima u Zagrebu i Osijeku, a držao je predavanja na univerzitetima i van njih, širom Evrope i Amerike.

Višekratni je dobitnik najprestižnijih američkih (tri Fulbrighta i ACLS), britanskih i njemačkih istraživačkih stipendija

Aktivno je bio prisutan u javnom životu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, regiona jugoistočne Evrope, ali i drugih dijelova svijeta, ne samo kao ugledni univerzitetski nastavnik i istaknuti naučni radnik, nego i kao pošten i hrabar intelektualac, koji se u svojim javnim istupima dosljedno borio za slobodu mišljenja i javne riječi, te isticao potrebu za univerzalnom zaštitom ljudskih prava.

– U svima nama na Odsjeku za anglistiku, ali i cijelom Filozofskom fakultetu i Univerzitetu u Sarajevu, ostaje ogromna praznina, osobito generacijama njegovih nekadašnjih studenata, mnogobrojnih kolega i prijatelja. Ali i divne uspomene na plemenitog čovjeka i profesora s kojim smo imali sreću i čast da provedemo lijepe decenije zajedničkog akademskog života i rada. Neka mu je laka zemlja naša i bosanska i hercegovačka koju je toliko volio i borio se za nju svim srcem i blistavim umom, navodi se u saopćenju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.