Preminuo je Šefket Arslanagić, profesor sa Univerziteta u Sarajevu

U toku svog dugogodišnjeg plodonosnog rada dao je ogroman doprinos Univerzitetu u Sarajevu.


sefket
Foto: Šefket Arslanagić

Prof. dr. Šefket Arslanagić, penzionisani profesor Odsjeka za matematičke i kompjuterske nauke, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, preminuo je 07.05.2023.

Ovu vijest sa javnošću je podijelilo Udruženje matematičara Kantona Sarajevo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– U toku svog dugogodišnjeg plodonosnog rada dao je ogroman doprinos u radu sa mladim talentiranim bh. matematičarima, zbog čega mu dugujemo veliku zahvalnost, poručili su.

Detalji o terminu ukopa Arslanagića će biti poznati narednih dana.

– Neka mu je lahka zemlja bosanska, dodali su.

Poštovane kolegice i kolege,

Sa tugom i žaljenjem Vas obavještavamo da je, jutros 7. 5. 2023. godine, preminuo prof….

Objavljuje Udruženje matematičara Kantona SarajevoNedjelja, 7. svibnja 2023.

Šefket Arslanagić rođen je 7. oktobra 1942. godine u Trebinju, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, grupa matematika, u junu 1967. Magistrirao je u decembru 1982. na Sveučilištu u Zagrebu. Doktorsku disertaciju je odbranio u februaru 1999. na PMF-u u Sarajevu, a u junu iste godine je izabran u zvanje docenta.

Radio je kao profesor matematike u Školskom centru u Trebinju od 1967. do početka 1993. godine kada je usljed ratnih dejstava izbjegao u Rožaje. U periodu od 1980. do 1992. radio je kao predavač matematike na Građevinskom fakultetu u Mostaru. U periodu od marta 1993. do augusta 1996. boravio je kao izbjeglica u Danskoj i Njemačkoj.

Od septembra 1996. je radio na Odsjeku za matematiku PMF-a u Sarajevu. Od 2005. je bio vanredni profesor i predavao Metodiku nastave matematike i Elementarnu matematiku i Matematiku na Odsjeku za hemiju.