#preKULturne boce – limitiranom edicijom Sarajevski kiseljak podržava mlade bh. umjetnike

Dio sredstava od prodaje donirat će se Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci za nabavku opreme za rad.


Na policama prodavnica i u omiljenim ugostiteljskim objektima čeka vas nova, limitirana edicija staklenih boca Sarajevskog kiseljaka sa posve drugačijim, modernim etiketama koje simboliziraju snagu i čistoću vode, mladost, ljubav, povezivanje s prirodom i ljudima, brigu o njima, te bude neka lijepa (o)sjećanja. Dizajnirali su ih Elma Nukić, Sergej Mačar, Andrea Aleksić i Zorana Urumović, studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva i Akademije umjetnosti iz Banje Luke, uz mentorsku pomoć Jelene Gubor i Bojana Hadžihalilovića, profesora grafičkog dizajna na pomenutim ustanovama.

Advertisements

Limitirana edicija povratne staklene ambalaže dostupna je do kraja oktobra 2022. godine, a dio sredstava od prodaje donirat će se Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci za nabavku opreme za rad. Kupovinom bilo koje boce Sarajevskog kiseljaka iz „studentske“ edicije, direktan doprinos unapređenju uvjeta obrazovanja studenata umjetnosti mogu dati i građani Bosne i Hercegovine.

Izboru najboljih studentskih etiketa prethodio je konkurs na partnerskim akademijama u Sarajevu i Banjoj Luci. Detaljan, precizan i izazovan projektni zadatak Sarajevskog kiseljaka na prvu je izazvao ogromnu pažnju studenata i otvorio žestoku utrku za što boljim idejnim rješenjima. Dodatna motivacija su bile novčane  nagrade za najbolje i donacija akademijama.

– Ovakvi izazovi su jedan od ključnih momenata u razvoju naših studenata. Kada su dobili šansu da dizajniraju etiketu Sarajevskog kiseljaka skakali su od sreće, jer je ovo najznačajnija prilika u njihovoj dosadašnjoj ranoj karijeri da naprave nešto, konkretno etiketu koja će biti prepoznata, odštampana i distribuirana na tržište. Milion ljudi će na stolu moći držati vodu sa baš njihovom etiketom i to za jedan „kraljevski“ brend kao što je Sarajevski kiseljak. Imajući to u vidu, od početka je vladala super energija i vodila se velika kreativna borba. Neko pri tome padne, a neko pobijedi. Kao mentoru, bilo mi je zadovoljstvo učestvovati u tom procesu i zahvalni smo Sarajevskom kiseljaku što misli na mlade ljude i što nam nam s ovakvim projektima zemlju čini ljepšom, istakao je Bojan Hadžihalilović, profesor na ALU Sarajevo.

Advertisements

Podjednako dobra atmosfera tokom trajanja konkursa vladala je i na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, pod mentorstvom prof. Jelene Gubor.

– Prezadovoljni smo cijelim ovim projektom, jer je ovo win-win situacija, studenti su dobili etikete koje su plasirane na tržište, što je za njih sjajna referenca, Sarajevski kiseljak je dobio novi izgled boca što sa sobom nosi i proširenje ciljne grupe, a katedre će kroz nastavak ovog projekta dobiti podršku u vidu opreme što će sigurno doprinijeti unapređenju nastavnog procesa. Ovo je pokazatelj da ima mjesta za ovakve projekte i saradnju s realnim sektorom, da smo sa svojim mladim dizajnerima spremni odgovoriti na takvu vrstu izazova i ponuditi pametna rješenja, jer dizajn jeste pametna stvar. Sarajevski kiseljak je pokazao kako se to radi, odgovorno i savjesno, kazala je prof. Gubor.

U izboru najboljih među 37 prijavljenih studentskih radova učestvovali su i uposlenici Sarajevskog kiseljaka.

– Kada pogledate etikete, izašli smo iz određenih okvira po pitanju izgleda Sarajevskog kiseljaka. Sve četiri su potpuno različite i prikazuju jedinstveni izražaj svakog od autora, no povezuje ih svježina, razigranost i smjelost jedne nove nadolazeće generacije talenata. Studenti su sa srcem pristupili zadatku, zbog čega smo zaista ponosni na cijeli projekat i naše #preKULturne boce. Sarajevski kiseljak ostaje dosljedan svom putu podrške kulturi i umjetnosti, ali i mladim ljudima. Oni su budućnost ove zemlje, zaslužuju priliku da pokažu šta znaju i zaslužuju svaku vrstu podrške. Dodatno zadovoljstvo pričinjava nam činjenica da smo ovim projektom povezali dvije bosanskohercegovačke akademije i doprinijeli stvaranju nekih novih veza koje će, nadamo se, nastaviti da traju i donose neke nove, pozitivne priče, istakla je Dunja Durmo, voditeljica robnih marki kompanije Sarajevski kiseljak.