Prednosti studija u Sloveniji: Besplatne studije, kvalitetno obrazovanje i međunarodno priznata diploma

Slovenci mnogo ulažu u obrazovanje. To se odražava i na kvalitetno obrazovanje i zapošljivost diplomaca. Studiranje u Sloveniji ima niz prednosti koje pri tome koriste i slovenački i strani studenti. U akademskoj godini 2018/2019. u ovoj je državi studiralo gotovo 6000 stranaca, a njihov se broj povećava iz godine u godinu.


jasmine coro 3NgnoYlNKdk unsplash

Autor: Špela Zupan Štampohar

Besplatne, kvalitetne i perspektivne studije

Studije su besplatne za građane republika bivše Jugoslavije na temelju bilateralnog sporazuma. Isto važi za sve građane Evropske unije.

Slovenačke obrazovne institucije se mogu pohvaliti kvalitetnim studijskim programima i međunarodno priznatom diplomom, kako u EU, tako i u SAD. Studiranje je stoga perspektivno za sve studente koji planiraju svoju profesionalnu budućnost na ovoj ili onoj strani Atlantika. Sve programe u svim obrazovnim ustanovama akreditovalo je  Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta.

Veliki izbor studijskih programa

U Sloveniji postoji 6 univerziteta, 48 nezavisnih visokoškolskih zavoda i 46 visokih škola, a studenti mogu birati između više od 1500 studijskih programa.

Studije se sprovode prema bolonjskom sistemu (3 +2) – osnovne studije traju  3 godine, 2 godine master i 3 godine doktorske studije. Studiranje na višim školama traje 2 godine, sa mnogo više prakse – čak 400 časova po akademskoj godini.

Bez prijemnih ispita

Prednost slovenačkog obrazovnog sistema nesumnjivo je činjenica da kod upisa u obrazovne ustanove uglavnom nema prijemnih ispita. Jedini izuzeci su određeni studijski programi poput muzike, likovne umjetnosti, glume, dizajna, arhitekture, sporta, protetike itd.

Mnoge povlastice za studente

Studenti  u Sloveniji se hrane jeftinije. Svaki obrok za studente sastoji se od subvencionisanog dijela koji se koristi u obliku bonova  i doplate razlike do pune cijene obroka. Subvencija trenutno iznosi 2,69 eura.

Studenti koji su od obrazovne ustanove udaljeni najmanje dva kilometra, ispunjavaju uslove  za subvencionisani prevoz. Popust važi ne samo  za  karte za gradski i prigradski autobus, već i za voz i kombinovane karte. U nekim malim gradovima studenti čak imaju u potpunosti besplatan gradski prevoz.

Studentima su na raspolaganju i mnoge druge pogodnosti, poput jeftinijih karata za razne sportske aktivnosti, jer obično mogu kupiti mesečnu kartu s popustom za studente. Vredi navesti i  korištenje biblioteka, jeftinije karte za pozorište (studentske pretplate), muzeje, galerije, razne događaje, manifestacije, koncerte i neke kurseve jezika.

Mogućnost studentskog rada

Jedna od prednosti ako ste student u Sloveniji je mogućnost da preko studentskog servisa obavljate tzv. studentski rad Studenti mogu na taj način poboljšati svoj finansijski položaj radeći tokom studija i steći vrijedno radno iskustvo, koje mogu ubaciti u svoj CV i samim tim  poboljšati svoju konkurentnost na tržištu rada.

Mogućnost studentske razmene

Studenti imaju mogućnost razmjene studenata putem Erasmus + i drugih programa. Strani studenti koji studiraju u Sloveniji, realno gledano, imaju veće šanse za razmenu nego ako su se prijavili za ovaj program u svojoj zemlji.

Pružanje pomoći studentima

U Sloveniji postoji vrlo dobro organizovan program tutorstva. Svaki student može da dobije  tutora – tutor je student starije godine koji pruža savjete studentima sa nižih godina. Dakle, pojedinac se uvijek može obratiti nekome, pa je tako studiranje i život puno lakši.

 Odlična destinacija za studije

Slovenija ima mnogo prirodnih ljepota, bogatu istoriju, raznoliku kulturu, kulinarske specijalitete i, naravno, ljubazne ljude koji su spremni pomoći strancima na svakom koraku.

Ova zelena zemlja sa zdravom klimom jedna je od sedam najsigurnijih zemalja na svijetu. Slovenci teže zdravom načinu života i brizi za okolinu. S obzirom na minimalne kulturne i jezične prepreke i redovite susrete sa porodicom  i prijateljima zbog geografske blizine, jasno je da je Slovenija odlična destinacija za studije.

Želite li studirati u Sloveniji? Zainteresovani ste  za studije, studijske programe na slovenačkim obrazovnim ustanovama i za  život u Sloveniji? Sve informacije ćete pronaći na   www.2tm.si ,  education@2tm.si   ili  Fejsbuku .