Pozor, apsolventi: Ovih 13 studentskih stvari i luksuza završit će kad napunite 23 godine i dobijete diplomu

Bližite li se kraju studija i svečanom trenutku kad napokon diplomu primite u svoje ruke? Kad se osvrnete nazad, sigurno će vam se godine provedene na fakultetu činiti poput treptaja oka, a period proveden s kolegama u druženju i učenju – kao najbolji u životu.


Young Students Graduation Ceremony Concept
Ilustracija: Envato

Nakon što diplomirate, otprilike s 23 godine (ako u obzir uzmemo da ste fakultet upisali s 18 i studirali pet godina, prvo preddiplomski, a onda i diplomski), mnogo toga će se promijeniti. Nema više bezbrižnosti, izlaženja srijedom, spavanja do dva sata poslijepodne, “žicanja” roditelja za džeparac, osjećaja da nemate pojma šta ćete dalje sa životom…

Nakon te 23. godine, nakon diplome i traženja posla, mnoge stvari koje ste poznavali i prakticirali kao studenti, više neće postojati niti vam biti na raspolaganju. Evo koje su to!

 • Nema više banke “Mama&tata” jer se očekuje da se finansijski (napokon) osamostalite.
 • Nema više spavanja do 2 sata poslijepodne utorkom (osim ako niste bolesni i na bolovanju).
 • Nema više gomile obaveza poput seminara, usmenih prezentacija, zadaća… Ne može reći da je ikome žao zbog toga, piše mojfaks.dnevnik.hr.
 • Nema više partijanja srijedom jer sutradan na poslu neće biti dobro. E da, i nema više alkoholiziranja više dana u sedmici zaredom (ovo je samo sjećanje na pretkorona period).
 • Nema više razmišljanja o tome šta dalje u životu. Nekako se podrazumijeva da ste odluku već donijeli i da se krećete u tom smjeru.
 • Nema više brzog metabolizma koji vam prašta prežderavanja u menzi, preživljavanje na čipsu, kafama i energetskim pićima bez da se udebljate (ili razbolite)…
 • … a kad smo već kod toga, nema ni tjestenine svaki dan u sedmici kao jedine prihvatljive hrane na sto načina svaki dan, puno dana zaredom.
 • Nema više prljavštine i života u neredu. Jednom kad iz studentskom smještaja preselite u neki pristojniji, primit ćete se krpe i spužve i metle i svega što vam je tokom faksa bila nepoznanica.
 • Nema više cjelonoćnog štrebanja. Ni za ovime baš niko ne žali.
 • Više vas nitko neće pitati za ličnu kartu, ma u koji noćni klub željeli ući. Priznajte se, više niste mladi. Nakon ovoga idu bore i anti-age kreme.
 • Nema više ljetnih praznika. Ni zimskih. Ni pauze tokom rokova. Samo skromni godišnji koji raspoređujete tijekom cijele godine. Tuga.
 • Nema više trosatnog pripremanja za izlazak ili dejt. Tako je, kako je. To smo šta smo. Samo želimo izaći, nešto popiti, zaboraviti na posao i račune i životnu rutinu, a sve ostalo je dobrodošli bonus.
 • Nema više mladalačkog načina života, općenito. Obaveze, posao, plaćanje računa, održavanje kućanstva, karijera, odnosi na poslu, diplomacija u međuljudskim odnosima, posao od 9 do 17, većinu studenata čeka upravo to nakon zapošljavanja i osamostaljivanja.

No, i taj dio života nosi svoje izazove i čari: od prilike da pokažete i primijenite sve što ste naučiti tokom studija, osjećaja samoostvarenja prilikom napredovanja na poslu, osjećaja sreće kad napokon uselite u svoju prvu nekretninu ili pronađete osobu s kojim ćete dijeliti život, puno je lijepih stvari kojima se možete veseliti nakon diplome.

Sjećanje na fakultet i studentske dane ipak će uvijek ostati u lijepom sjećanju.