Poziv na izložbu plakata iz vremena “Solidarnosti”

Ambasada Republike Poljske u Sarajevu organizira izložbu plakata iz vremena radničkog pokreta "Solidarnost". Izložba će biti otvorena u četvrtak, 12. decembra, u Muzeju književnosti u Sarajevu.


solidarnosc zaproszenie a5

Ambasada Republike Poljske u Sarajevu organizira izložbu plakata iz vremena radničkog pokreta “Solidarnost”. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 12. decembra, u Muzeju književnosti u Sarajevu.

“Solidarnost” je jedan od najvažnijih društvenih i radničkih pokreta u europskoj povijesti, te jedan od simbola savremene Poljske.

“Solidarnost” – punim imenom Nezavisni samoupravni sindikat “Solidarnost” (Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Solidarność) – poljski je sindikat osnovan u Gdanjsku, u septembru 1980. godine, a na njegovom čelu bio je nobelovac Lech Walesa, električar iz brodogradilišta.

Prvi je to nekomunistički sindikat, van kontrole partije i vlasti, u državama Varšavskog pakta. Nastao je kao široki antibirokratski i antikomunistički društveni pokret otpora diktaturi. U jesen 1981. godine, “Solidarnost” je brojala blizu 10 miliona članova. Komunistička vlada tadašnje Narodne republike Poljske pokušavala je uništiti sindikat tokom Vanrednog stanja u zimu 1981. godine i tokom represije narednih godina, ali je na kraju morala pristati da pregovara sa sindikatom.

Poljski “Okrugli stol”, održan 1989. godine, između vlade i opozicije predvođene “Solidarnošću”, doveo je do prvih slobodnih parlamentarnih izbora 1989. godine. Na predsjedničkim izborima 1990. za prvog nekomunističkog predsjednika Poljske izabran je upravo vođa “Solidarnosti” Lech Walesa.

Ambasada Republike Poljske u Sarajevu povodom godišnjice uvođenja tzv. Vanrednog stanja 13. decembra 1981. godine, organizuje izložbu originalnih plakata iz vremena “Solidarnosti”.

Plakati “Solidarnosti”, obilježeni sada već popularnim grafičkim rješenjem, fontom Solidaryca, predstavljaju ne samo historijsko svjedočanstvo nego i kulturno-umjetničku vrijednost.

Svečano otvaranje izložbe je 12. decembra u 18:30 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu, Sime Milutinovića Sarajlije 7. Izložba će trajati do 18. decembra, a ulaz je besplatan.

(STUDOMAT.ba)