Poziv mladima za učestvovanje na “Sarajevo Film Festival In Youth Eyes”

Sarajevo Film Festival pruža priliku mladima sa Zapadnog Balkana da posjete Sarajevo, upoznaju svoje vršnjake, istražuju, posmatraju i uče o našim zajednicama i drugima kroz filmove.


Snimka zaslona 2022 05 28 003731
Foto: Bhrt.ba

Sarajevo Film Festival (SFF) i Friedrich Ebert Stiftung Dialogue Southeast Europe u saradnji sa Regionalnim uredom za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office – RYCO), Forumom Civil Peace Service – forum ZFD i USAID-ovim projektom PRO-Budućnost, organizuje još jedno izdanje In Youth Eyes: Western Balkans Youth Team.

Program za cilj ima okupiti mlade sa Zapadnog Balkana kako bi prisustvovali Sarajevo Film Festivalu, te “svojim očima”, odnosno kroz svoje iskustvo ispričali priču o interkulturalnom dijalogu, saradnji mladih, raznolikosti i izgradnji mira.

Sarajevo Film Festival pruža priliku mladima sa Zapadnog Balkana da posjete Sarajevo, upoznaju svoje vršnjake, istražuju, posmatraju i uče o našim zajednicama i drugima kroz filmove, diskusije, ali i šetnjom kroz ulice Sarajeva u festivalskim danima.

Western Balkans Youth Team će prisustvovati projekcijama filmova u sklopu Dealing with the Past kutka Sarajevo Film Festivala, učestvovati u panel diskusijama s filmskim producentima i kreirati sadržaje za društvene mreže kako bi predstavili svoje iskustvo i viđenje istorije, priča, aktivizma mladih, Sarajeva, filmskog festivala, dijaloga i umrežavanja.

Zajednički projekat je sinergija važnih i cijenjenih partnera u Bosni i Hercegovini koji ima za cilj kreirati prilike za mlade sa Zapadnog Balkana kako bi bili mobilni, kreativni i uključeni s obzirom da su oni pokretači kako za bolju regiju, tako i za interkulturalnu zajednicu, piše bhrt.ba.

Western Balkans Youth Team će okupiti 25 mladih učesnika koji trebaju ispunjavati sljedeće uslove:

  • Rezidenti su Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije ili Srbije (zajedno nazvane ugovorne strane);
  • Starosne dobi od 18 do 25 godina;
  • Motivisani da budu dio cijelog projekta doprinoseći timskom radu te da pišu priče za DwP stranicu i kreiraju sadržaj za platforme društvenih mreža;
  • Inspirisani za učešće u skladu s dogovorenim programom Sarajevo Film Festivala te po povratku u svoje lokalne zajednice da napišu članak o iskustvu;
  • U mogućnosti su da prisustvuju “Dealing with the Past” (Suočavanje s prošlošću) programu od 12. do 19. avgusta 2022.;
    Učestvuju u specijalnoj emisiji “Perspektiva”;
  • Nisu ranije putovali ili su imali manje prilika za putovanja izvan svojih gradova/ugovornih strana.

Troškove puta i smještaja za odabrane učesnike snosi organizator. Prijave su otvorene do 19. juna 2022. Zainteresovani se mogu prijaviti putem linka.

28. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. avgusta 2022.