Studija iz 2014. godine pokazala je da učenje drugog jezika pozitivno utječe na mozak, čak i u poznim godinama.

Testiranje je provedeno kod 262 osobe, u dobi od 11 do 70 godina. Rezultati istraživanja pokazali su se pozitivno. Kod svih testiranih osoba, učenje drugog jezika pomoglo je u poboljšanju čitanja, tečnosti govora, te inteligenciji.

Studije provedene prije 2014. godine, ukazivale su na to da bilingvalnost može sprječiti ili privremeno odgoditi pojavu demencije, a studija iz 2014. godine je to i potvrdila.

Istraživanje je provedeno od 2008. do 2010. godine, a svi ispitanici su potvrdili da su sposobni komunicirati na još jednom stranom jeziku, osim na engleskom.

Dr. Thomas Bak težio je ka pronalasku odgovora na pitanje: Na koji način su se promijenile kognitivne sposobnosti ispitanika kada su navršili 70 godina? Odgovor na pitanje leži u tome da oni koju su govorili dva ili više jezika imaju bolje kognitivne sposobnosti u odnosu na očekivane rezultate, s obzirom na test inteligencije.

Najveći učinak zabilježen je u inteligenciji i čitanju, u sličnoj mjeri kod onih koji su drugi jezik naučili u ranijoj dobi života i onih koji su ga naučili kasnije u životu.