Poticaji za vakcinaciju mladih: Od AirPods slušalica do stipendija za fakultet

Dvije vrste poticaja za vakcinaciju protiv Covida-19 namijenjenih tinejdžerima koji trebaju primiti prvu dozu.


Flu Vaccination
Ilustracija: Envato

Bowser je u tvitu najavila da će djeca u dobi od 12 do 17 godina koja dobiju prve doze na jednoj od navedenih vakcinisanih lokacija dobiti AirPods slušalice ili VISA poklon karticu od 51 dolar i priliku da osvoje iPad ili stipendiju za koledž u vrijednosti 25.000 dolara.

Roditelji ili staratelji koji dovedu svoju djecu na jednu od ove tri lokacije također imaju pravo na primanje jedne VISA poklon kartice od 51 dolara po vakcinisanom djetetu, saopćeno je iz Bowserine kancelarije ranije ove sedmice.

Ponuda gradonačelnice dolazi usred mnoštva poticaja čiji je cilj ohrabriti sve više Amerikanaca da prime vakcinu. U Washingtonu je oko 70 posto stanovništva potpuno vakcinisano protiv Covida-19, pokazuju podaci. Međutim, usred porasta broja novih slučajeva u julu, Bowser je izdala naredbu nošenja maski u zatvorenom prostoru, bez obzira na status vakcinacije, prenosi klix.ba.

Na nacionalnom nivou, podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je nešto više od polovice Amerikanaca potpuno vakcinisano.

Američka agencija za hranu i lijekove dala je zeleno svjetlo djeci od 12 i više godina da u maju dobiju doze Pfizerove vakcine. Od prošle sedmice samo je 30 posto djece u dobi od 12-17 godina potpuno vakcinisano, izvijestio je CNBC.

Varijanta delta stvorila je novi i hitan rizik za djecu i adolescente u cijeloj zemlji, kao što je to učinila i za nevakcinisane odrasle osobe, napisao je dr. Lee Savio Beers, predsjednik Američke akademije za pedijatriju, v.d. u pismu od 5. augusta.