Postoji i mračna strana studiranja: Mobiteli i selfiji među krivcima

Vrijeme studiranja za mnoge je bajno vrijeme slobode i uživanja, ali postoji i mračna strana.


selfie 1573465252

David Rosenberg, profesor psihijatrije na američkom univerzitetu Wayne, piše kako su depresija i anksioznost problemi koji se u posljednje vrijeme pojavljuju među studentima u zabrinjavajućoj razini te su glavni razlog zbog kojeg studenti traže pomoć, prenosi m.pogled.ba.

Istraživanja pokazuju, piše Rosenberg, da je svaki peti student iskusio anksioznost ili depresiju, a Rosenberg za The Conversation ističe nekoliko čimbenika koji tome potencijalno doprinose.

Kao prvu skupinu problema navodi opasnosti koje se kriju u tehnologiji.

Društvene mreže i tehnologija su među najopasnijima od tih faktora. Njihova pretjerana upotreba ima tendenciju izazivanja oštećenih društvenih odnosa i povećanog osjećaja izolacije. Pretjerana upotreba društvenih mreža također potiče svojevrsno nadmetanje između stvarnog i virtualnog života osobe. To jest, potezanje konopa između zaokupljenosti objavom iskustava na društvenim medijima, slanjem poruka i snimanjem selfije umjesto uživanja u trenutku, kaže Rosenberg.

Dodaje kako su istraživanja pokazala da je ovisnost o mobitelu povezana i s povećanim problemima sa spavanjem, depresijom, anksioznošću i stresom.

Rosenberg kao druge studentske probleme ističe i okretanje raznim lijekovima za bolji uspjeh na fakultetu, osjećaj nostalgije za domom i financijske probleme.

(STUDOMAT.ba)