Četiri životinje koje su promijenile tok historije

Različiti pripadnici životinjskog carstva od davnina igraju bitnu ulogu u historiji čovječanstva. U nastavku saznajte nešto više o ovim krznenim i pernatim stvorenjima, čiji popis dostignuća varira od odlaska na mjesto gdje ljudska noga nije kročila, do učestvovanja u potjeri koja je za cilj imala likvidaciju jednog od najopasnijih terorista svih vremena.


lajka e1549986911721 810x608

1. Legendarna Lajka, prvi pas-astronaut

Lajka je bila pas lutalica, star otprilike tri godine i težak oko šest kilograma, koji je uzet nasumično sa moskovskih ulica. Potom je zajedno sa još dva psa trenirana za putovanje svemirskom letjelicom i na kraju je odlučeno da to bude ona. Dana 3. novembra 1957. našla se na Sputnjiku 2 i tako postala prvo živo biće u svemiru. Ta historijska misija odigrala se samo mhesec dana nakon lansiranja Sputnjika 1, prvog vještačkog satelita izbačenog u orbitu, čime je označen ulazak u svemirsko doba, prenosi mreza-mira.net.

Nažalost, od početka se znalo da ne postoji mogućnost da se pas vrati živ, jer Sputnjik 2 nije bio napravljen tako da može da se vrati na Zemlju. Lajka je umrla nekoliko sati nakon lansiranja od posljedica stresa i toplotnog udara, a to putovanje ju je učinilo jednim od najpoznatijih pasa svih vremena. Štampani mediji tog vremena rijetko su pominjali njenu sudbinu – to se dogodilo tek kasnije.

U augustu 1960. godine, psi Strelka i Belka su poslati u kosmos na sovjetskom vasionskom brodu Sputnjik 5 i preživjele, a manje od godinu dana kasnije, sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin je postao prvi čovjek koji je otputovao u svemir. Osam godina kasnije, krajem jula 1969. godine, Amerikanci su u sklopu misije Apolo 11 po prvi put poslali čovjeka na Mjesec.

2. Šer Ami, golub pismonoša u Prvom svjetskom ratu

Tokom Prvog svjetskog rata, golub pismonoša po imenu Šer Ami (dragi prijatelj) postao je heroj jer je uprkos tome što je ostao bez noge kada je pogođen od strane neprijatelja, uspio da isporuči poruku koja je spasila živote 194 vojnika 77. pješačke divizije. Šer Ami je zbog tog čina odlikovan prigodnom medaljom, a nakon što je umro u junu 1919. godine, prepariran je i izložen u muzeju Smitsonijan.

3. Kairo, pas koji je učestvovao u akciji hvatanja, to jest likvidacije Osame bin Ladena

Dana 2. maja 2011. godine, vođa Al Kaide Osama bin Laden ubijen je u oružanom sukobu u Pakistanu, poslije višegodišnje potrage. To se dogodilo u Abotabadu, gradu na sjeveroistoku zemlje, a u toj akciji učestvovao je i belgijski ovčar po imenu Kairo, čija je lokacija danas, kao i većina podataka, obavijena velom tajne. Ono što se zna jeste to da je njegova uloga u ono vrijeme bila patroliranje skrovištem i napad na neprijateljske vojnike kada ih ugleda.

4. Majmun koji je ubio kralja

Početkom oktobra 1920. godine, kralj Aleksandar Grčki je povrijeđen dok je šetao po svom imanju. Tada je njegovog psa Frica napao majmun (berberski makaki), koji je pripadao nadzorniku vinograda. Kralj je pokušao da ih razdvoji, ali ga je na kraju ujeo drugi majmun, usljed čega je kasnije dobio infekciju i umro.

Na kraju su dotrčale sluge, oterale majmune (koji su kasnije uništeni), očistile i previle kraljeve rane, međutim, nisu ih spalile. Aleksandar je smatrao da incident nije ozbiljan i da ne treba da bude objavljen.

Taj događaj se naziva majmunski ugriz koji je promijenio grčku historiju. Naime, tada se Aleksandrov otac Konstantin I vratio na presto i poveo narod u grčko-turski rat, koji je rezultovao porazom Grčke. O događajima koji su usljedili nakon Aleksandrove smrti, britanski političar i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Vinston Čerčil je kasnije izjavio da je od ujeda majmuna umrlo 250.000 ljudi.

(STUDOMAT.ba)