Poslovni trik: Pogled u oči i osmijeh su dobitna kombinacija!

Tokom razgovora za posao ne vrpoljite se i ne igrajte rukama. Prilikom upoznavanja držite malo duži kontakt očima, a sagovornika gledajte u oči dok vam priča.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Kandidati na razgovoru za posao ili zaposlenici na sastanku trebali bi se ponašati kao da susreću dobrog prijatelja jer tada su efekti najbolji, pokazuju studije. Iako vam je takva misao vjerovatno prošla kroz glavu, dobro je što ne postoji opasnost da se previše opustite jer ipak se radi o novoj i pomalo stresnoj situaciji. Međutim, taj će vas stav natjerati da se počnete smiješiti i budete ljubazniji. S bliskošću ne biste trebali pretjerati pa grljenje i ljubljenje izostavite.

Nervozu možete izbjeći tako da ne razmišljate previše o tome kako će vas sagovornik doživjeti, a to će vam pomoći da se lakše koncentrišete na razgovor. Budite staloženi što je više moguće. Tokom razgovora nastojte se ne vrpoljiti, stalno mijenjati položaj ili se igrati rukama i križati ih. Sjedite i stojte uspravno, bez grbljenja, jer i to će pridonijeti pozitivnoj slici o vama. Pazite na kontakt očima jer je on neizmjerno važan.

Kontaktom očima jako utječemo na sagovornika jer odajemo stanje našeg samopouzdanja, zainteresiranost i mnoge druge stvari. Prilikom upoznavanja držite malo duži kontakt očima, a sagovornika gledajte u oči dok vam priča te se potrudite da ne vrludate po prostoriji ili sagovornika gledate preko ramena. Ali pazite i da ne zurite kad pokazujete zainteresiranost kako ne biste ispali čudni i pretjerano napadni.

Lagani osmijeh na licu čini čuda. Dokazano je da nasmiješene osobe izgledaju privlačnije i pristupačnije od namrgođenih. To ne znači da je potrebno smiješiti se tokom cijelog razgovora, nego da je važno imati mjeru. Nasmiješite se kad je to prikladno, a naročito prilikom upoznavanja, predstavljanja i rukovanja te prilikom pozdravljanja na odlasku. Ne upirite prstom u sagovornika kad želite nešto naglasiti. Koristite radije promijenjeni ton. Upiranje prstom stvorit će nelagodu kod sagovornika, a to sigurno ne želite.

Ne hvalisajte se. Prestanite pričati i više slušajte sagovornika. Postavljajte mu i pitanja. Ne uzimajte sebi sve zasluge jer to može biti odbojno. Ako već pričate, primjerice na razgovoru za posao, pričajte o stvarima koje su vama važne.

Zapamtite imena. Budite dobri u onome u čemu većina nije, a to je pamćenje imena. Svako voli čuti svoje ime, stoga ga zapamtite kod upoznavanja te ga kroz razgovor upotrijebite oslovljavajući osobu njezinim imenom. Ljudi to cijene.

(24sata.hr)