“Poslovni prostor BH”: Politike zapošljavanja u FBiH trebaju i moraju biti bolje

U Sarajevu je 29. novembra 2016. godine održan sastanak fokusne grupe na temu "Poticanje zapošljavanja u FBiH: naučena iskustva i prijedlozi za poboljšanja".


Foto: Mladi.org
Foto: Mladi.org

Cilj je bio pokrenuti raspravu o efektivnosti i efikasnosti dosadašnjih aktivnih politika zapošljavanja u FBiH, prednostima i manjkavostima odrednica provedbe i kriterija Uredbe o poticanju zapošljavanja FBiH, poticanju zapošljavanja mladih kao specifične kategorije, te poticanju zapošljavanja dugoročno nezaposlenih, nezaposlenih sa invaliditetom i nezaposlenih iznad 45 godina.

Advertisements

Kako je zaključeno, dosadašnje politike i uredbe o poticanju zapošljavanja mladih pokazale su određene manjkavosti. Kada je riječ o Uredbi o poticanju zapošljavanja FBiH, kritikovani su propusti u oblasti odabira grupa na koje su usmjerene, a nedovoljno dobrim ocijenjeni su i mehanizmi apliciranja za poslodavce. Predloženo je i revidiranje vremenskih perioda koji obavezuju poslodavce i radnike na očuvanje radnog odnosa, ali i pmjeranje gornje dobne granice za mlade sa 30 na 35 godina starosti.

Fokusnu grupu sačinjavali su predstavnici Federalnog zavoda za zapošljavanje, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva civilnih poslova BiH, Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kantonalnih službi za zapošljavanje i pojedinih organizacija civilnog društva.

Advertisements

Sastanak fokusne grupe organizovao je Institut za razvoj mladih KULT, nevladina organizacija sa četrnaest godina iskustva u razvijanju i zagovaranju pravnih i drugih strateških rješenja, te građenju i jačanju kapaciteta udruženja i vlasti u BiH i regiji, za uspješnu i održivu politiku prema mladima. Institut je usmjeren na unaprjeđenje društvenog i ekonomskog statusa mladih ljudi u BiH, pa kroz niz svojih inicijativa, aktivnosti i programa ulaže napore u rješavanje problema enormne nezaposlenosti.

Sastanak fokusne grupe organizovan je u okviru inicijative “Poslovni prostor BH” koju vodi Institut za razvoj mladih KULT, a koja je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Mladi.org)